vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Bolje planski uzmak nego nečasni poraz

Metković, 5.3.2014. - Ne želeći ni na koji način mutiti odnose dvaju neretvanskih gradova, dapače, svi smo mi grad Neretva, kako je dolinu nazvala jedna inicijativa Neretvana u Zagrebu, ipak, moram reagirati na reakciju predsjednika Gradskoga vijeća Grada Ploča Davora Mihaljevića koji se obrušio na gradsku vlast u Metkoviću, a sve povodom izjave gradonačelnika Petrova kojom se odlučno protivi izgradnji termoelektrane na ugljen u Pločama.
   Gospodin Mihaljević optužuje vlast u Metkoviću za licemjerje budući da je plinska termoelektrana bila jedan od Mostovih predizbornih stožera, a u tome se smjeru krenulo i nakon izbora. No, postoje tu dvije bitne razlike. Prva je sam energent. I laiku je jasno što u atmosferu ispušta plin, a što ugljen pa bio on i najbolje vrste. Drugo, možda još važnije, je instalirana snaga elektrane. Zaista ne znam (pa se time i ograđujem) koliko snažnu plinsku elektranu namjeravaju graditi u Metkoviću, ali sumnjam da je i do koljena pločanskoj. Ta pločanska mrcina trebala bi biti snage 800 MW. Kome, nama Neretvanima kojih ima oko 35 tisuća ili desetak tisuća kućanstava kojima u najžešćoj zimi treba oko 40 MW, naravno kada bi se sva ona grijala na struju. Pribrojimo li k tome stotinjak industrijskih potrošača brojka se penje na najviše pedesetak MW, a i to je pretjerano. Da je u Pločama planirana termoelektrana snage 50 MW koja bi sagorijevala i najcrnji ugljen vjerojatno bi sve studije pokazale neznatan utjecaj na okoliš i zdravlje. Možemo ići i dalje, budući da Grad Ploče sa svim naseljima ima oko 10 000 stanovnika neka sebi izgradi termoelektranu snage 10-15 MW koja neće biti prijetnja cijeloj dolini.
   Nadalje, potpuno je nejasno tko će graditi termoelektranu, tj. tko će joj biti vlasnik ili tko će prašeći dolinu Neretve, ne samo sagorijevanjem ugljena nego i njegovim dovoženjem u Ploče (Pločanima je jako dobro poznat crni oblak koji ih povremeno obavije) od nje zarađivati na račun zdravlja svih Neretvana. Stoga mi se neiskrenom čini izjava g. Mihaljevića u kojoj kaže Ponavljam da razumijem sve zabrinute građane! Posebno razumijevanje i poštovanje izražavam prema onima koji su u svojoj obitelji proživljavali ili proživljavaju kalvariju zbog bolesti svojih najmilijih., misleći pri tome na žrtve azbesta, tj. kobne odluke nekadašnjih pločanskih vlasti da se u tome gradu izgradi tvornica azbesta. Možda g. Mihaljević to ne zna, ali cijelo je postrojenje te tvornice dugo čekalo na kolodvoru u Metkoviću jer je prvotni plan bio da se tvornica gradi u Metkoviću. Netko je pametan u Metkoviću tada odlučio da to Metkoviću ne treba (znalo se i tada o štetnosti azbesta) pa je postrojenje (nažalost) proslijeđeno Pločama, gdje je objeručke prihvaćeno, sve u čast i slavu svekolikoga napretka.
   Druga začuđujuća stvar je izjava g. Mihaljevića kako Gradski vijećnici Ploča u petak na sjednici Gradskog vijeća neće odlučivati o izgradnji termoelektrane, već će pokrenuti inicijativu i provedbu javnih rasprava. Ispada kao da je stvar pala s neba pa ju treba razmotriti. Sumnjam u to jer takvo se što ne radi bez ozbiljnih priprema, a sada to građanima treba plasirati kao neku inicijativu. Gdje je bilo spomena o referendumu kada se sve to planiralo? Ovako, on ispada planska odstupnica poput onoga što je legendarni Nenad Brixy, prevodeći Alana Forda, smislio Bolje planski uzmak nego nečasni poraz.
Ivica Puljan