vijesti www.metkovic.hr

 Maškare

478. put spaljen Marko Krnjeval

Metković, 4.3.2014. - Unatoč kiši, koja je više išla na živce nego što je stvarno smetala, završni čin sudskoga procesa godine okupio je večeras na Trgu kralja Tomislava prilično brojnu publiku koja je došla čuti što je sve tužiteljstvo pripisalo Marku Krnjevalu.
   Već je od početka bilo jasno da se rogobatno tužiteljstvo vrlo dobro pripremilo pa je plahome braniteljstvu bitno suzilo manevarski prostor. Ipak, branitelj je svome klijentu uspio izboriti najblažu moguću kaznu – smrt spaljivanjem.
   Prije same egzekucije pročitana je oporuka Marka Kernjevala koji je i ove godine bio široke ruke. Sve je svoje organe darovao u humanitarne svrhe – svakome ono što mu nedostaje, a nesebično je razdijelio i svu svoju imovinu.
   Kazna spaljivanjem je, tradicionalno, izvršena na maloj Rivi pred brojnim znatiželjnicima od kojih su neki javno negodovali zbog barbarskoga čina kao što je spaljivanje živa osuđenika. Ipak, budući da je Hrvatska lani postala punopravnom članicom EU, prvi put su primijenjeni ogovarajući humani propisi koji nalažu da se Marko Krnjeval nakon spaljivanja ima najprije ugasiti pa tek potom gurnuti u Neretvu, kako ne bi dodatno patio jer je vruć gurnut u hladnu vodu. Propis je izrazito striktan i nalaže da se zbog perifernih živca gasiti treba od prstiju preko pete pa prema glavi. Naši su vatrogasci, nasreću, za to bili pravovremeno educirani pa je sve obavljeno prema PS-u.