vijesti www.metkovic.hr

 Gradska uprava

Petrov: Odlučno se protivim gradnji termoelektrane na ugljen u Pločama

Metković, 1.3.2014. -

Dolina Neretve u energetskim raljama

    Uime svojih sugrađanki i sugrađana, uime svih Neretvanki i Neretvana, uime Neretvana s druge strane granice, uime naše još nerođene djece, odlučno se protivim bilo kakvim planovima za gradnju termoelktrane na ugljen na području doline Neretve.
   Ne mogu vjerovati da netko može donijeti odluku o tome da se na području grada Ploča gradi energetski monstrum snage od 800 MW, za 100 MW snažniji od Krškoga, koji bi u jednome satu proždirao više stotina tona ugljena i kroz dimnjak visok nekoliko stotina metara nad dolinom raspršivao sitne čestice za koje mnogi stručnjaci misle da su opasnije od onih azbestnih. Kažu da su danas takve elektrane „ultramoderne“ i da uopće ne zagađuju okoliš. Ako takva i postoji, sumnjam da će zapasti baš nas jer sve diktira odnos dobivenoga i uloženoga, a znamo u kojim vremenima živimo. Bez obzira na sve studije pravi utjecaji na zdravlje svih nas  vidjeli bi se tek za nekoliko desetljeća. Pločani su tek posljednje desetljeće saznali na koji način im se vratila odluka gradskih vlasti iz 60-ih prošloga stoljeća koje su odlučile u Pločama izgraditi tvornicu azbesta.
   Ni sam više ne znam kome i koliko puta treba ponavljati koju vrijednost dolina Neretve ima za Hrvatsku jer svi znaju sve o toj jedinoj preostaloj delti u Europi, znaju sve o jedinome voću koji Hrvatska izvozi, znaju sve o još neiskorištenu turističkom potencijalu doline Neretve, a ta naša dolina već je ugrožena i bez termoelektrane na ugljen. Nismo li, prije gotovo dvije godine, mi u Metkoviću oštro ustali protiv Gornjih horizonata, za koje se, također, ne zna kako će utjecati na vodni režim u dolini?! Studije govore jedno, a mi na terenu već desetljećima osjećamo pogubne posljedice čovjekove intervencije i istočnohercegovački krš. Imamo i suše i poplave, naše vodocrpilište često biva zasoljeno. Tražili smo očitovanje s najvišega državnoga vrha, no doživjeli smo potpuno ignoriranje. Sada nam prijete i s druge strane.
   Zašto su dimnjaci termoelektrana tako visoki? Zato da bi se njihove žrtve ravnomjernije rasporedile na širemu području i tako utopile u statistikama koje će bilježiti neznatna povećanja smrtnosti po pojedinome gradu ili općini. Stoga apeliram na kolegu Vejića i pločanske gradske vijećnike da odbace zahtjev Ministarstva gospodarstva za izmjenama i dopunama Prostornoga plana naše županije, čime bi se širom otvorila vrata izgradnji TE Ploče. Pozivam ih da se, umjesto toga, svi Neretvani udružimo i zahtijevamo proglašenje doline Neretve parkom prirode koji će znatno podignuti cijenu svakoga neretvanskoga proizvoda, uključujući i turizam. To će donijeti posao i opstanak ovome narodu, a ne „ultramoderna“ termoelektrana na ugljen (sumnjam da će ju pogoniti najkvalitetniji i najskuplji ugljen), koja se projektira tako da je u njoj sve automatizirano s namjerom da se što više smanje troškovi za plaće zaposlenika.
   Ako u Pločama, pak, prihvate nakanu Ministarstva gospodarstva ne ostaje mi ništa drugo nego pokrenuti sve Neretvane da se svim raspoloživim legalnim sredstvima usprotivimo toj najnovijoj potencijalnoj ugrozi svih nas, pa i samih Pločana, za koje vjerujem da u većini podržavaju moj stav.

gradonačelnik Metkovića Božo Petrov