vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

'Prijatelji' na mirnom prosvjedu u Zagrebu

Metković, 28.1.2014. - Facebook grupa Pomozimo djeci sa invaliditetom, koja okuplja oko tri tisuće članova, pretežito roditelja djece s teškoćama u razvoju, te predstavnici Udruga roditelja djece s invaliditetom, nezadovoljna odnosom Vlade prema osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, održala je danas od 11 do 13 sati mirni prosvjed na Markovu trgu. Na prosvjedu su tražili da se roditeljima djece s teškoćama u razvoju ili s invaliditetom vrati status njegovatelja, da se status prizna supružnicima osoba s invaliditetom, da se osobama s invaliditetom, sukladno prijašnjem pravilniku, vrate prava na ortopedska pomagala te da im se prizna status manjine.
   Novim Zakonom o socijalnoj skrbi od 1. siječnja ukinut je status njegovatelja roditeljima čije dijete s invaliditetom ili teškoćama u razvoju više od četiri sata dnevno boravi u predškolskoj ili školskoj ustanovi. „Zahtijevamo izmjene kontradiktornih i nepravednih zakona, da nam se vrate uskraćena prava, uspostavi nadzor nadležnih službi, te riješi pitanje manjka terapeuta, asistenata, dijagnostičara i centara namijenjenih djeci s poteškoćama u razvoju i invaliditetom.“ - poruka je roditelja iz grupe.
   Udruga osoba s invaliditetom Prijatelj sa svojim je predstavnicima sudjelovala na prosvjedu, jer i mi samo želimo da se sustav mijenja, da se administracija koja nam komplicira život dodatno smanji, da ministarstva koja o nama skrbe budu koordinirana kada nam određuju život, da se zakoni jednako provode te da svako dijete ima jednaku skrb na području cijele države.
   Udruga Prijatelj je napravila i hvalevrijednu akciju u kojoj je novcem prikupljenim od članova i zaposlenika donirala autobusnu kartu za odlazak na prosvjed u Zagreb za troje djece s teškoćama u razvoju s područja Dalmacije.
   „Na poziv predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića prošle subote su se odazvali predstavnici radnog tima Facebook grupe Pomozimo djeci s invaliditetom i dobili podršku u svezi prosvjeda i naših nastojanja. Predsjednik Josipović će učiniti sve što je u njegovoj moći da se na najbolji način uspostavi koordinacija između tri resorna ministarstva koja skrbe o našoj djeci, Ministarstvu socijalne politike i mladih, Ministarstvu obrazovanja i Ministarstvu zdravlja.“- istaknuo je predsjednik UdrugePrijatelj Ante Puljević, koji je ujedno i član radnoga tima.
   Pružanje podrške osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju ne smije biti pitanje milosrđa ni humanosti nego poštivanje njihovih ljudskih prava. Osobe s invaliditetom su nositelji prava, a država ima obvezu osigurati jednake mogućnosti i stvarnu ravnopravnost svom svojim građanima.
Izvješće: Danijela Raič