vijesti www.metkovic.hr

 Dolina Neretve

LAG-u Neretva odobreno 900 tisuća kuna

Metković, 7.1.2014. - Lokalna akcijska grupa za područje doline Neretve na natječaju Ministarstva poljoprivrede, u konkurenciji 26 LAG-ova, osvojila je četvrto mjesto te joj je iz IPARD programa odobreno 900 tisuća kuna za razdoblje od dvije godine.
   Na pripremi ovoga natječaja za LAG, koji pokriva područje Metkovića, Opuzena, Ploča, Slivna, Kule Norinske, Pojezerja i Zažablja, radila je Regionalna razvojna agencija DUNEA, sukladno Pravilniku o provedbi Mjere 202 – Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja, unutar IPARD programa.
   Na području Dubrovačko-neretvanske županije, uz vodstvo Regionalne razvojne agencije DUNEA-e, formirana su tri LAG-a: LAG 5 (Dubrovačko primorje, Pelješac, Mljet, Korčula i Lastovo), LAG Neretva te LAG 2 (Konavle i Župa dubrovačka).
   Dubrovačko-neretvanska županija financirala je izradu lokalnih razvojnih strategija za ova područja, što je preduvjet za formiranje LAG-ova. Prije Neretve, akreditiran je i LAG 5 koji je na prvom natječaju ocijenjen kao najbolji i bio prvorangirani od ukupno 39 prijavljenih LAG-ova te mu je također odobreno 900 tisuća kuna za dvogodišnje razdoblje. Ovaj posao tek predstoji za najmlađu lokalnu akcijsku grupu u našoj županiji – LAG 2, osnovanu prije dva mjeseca.
   Iz odobrenih sredstava, kroz IPARD program, moći će se financirati provedba lokalne razvojne strategije te usavršavanje i obrazovanje zaposlenika i volontera, kao i profesionalni rad ureda, nabavka uredske i računalne opreme, organizacija promotivnih događanja. Otvorena je također i mogućnost financiranja izrade studija i stručnih podloga potrebnih za prijavu zajedničkih projekata gradova i općina na sve dostupne EU i nacionalne izvore financiranja.
   Lokalna akcijska grupa (LAG) je partnerstvo lokalne samouprave, predstavnika javnog, privatnog/poslovnog i civilnog sektora za korištenje sredstava iz programa ruralnog razvoja EU i drugih programa. LAG služi za poticanje sudjelovanja lokalnog stanovništva u pokretanju inicijativa i projekata lokalnog ruralnog razvoja te donošenju razvojnih odluka.
Izvor: eDubrovnik.org