vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

ULN u 2013. pozitivno poslovala, uskoro Izborna skupština i novo vodstvo

Metković, 7.1.2014. - Prošle je nedjelje u Metkoviću održana Izvještajna skupština Udruge lađara Neretve na kojoj je predsjednik Marko Marušić podnio Izviješće o radu Udruge u 2013. Ante Šprlje je podnio Izvješće Nadzornoga odbora, a Davor Petković Financijsko izviješće.
    Od četrdesetak registriranih lađarskih udruga na Skupštini su se pojavili predstavnici samo njih 13 – Crni put, Čeljevo, Domagojevi gusari I, Dunavska čikla, Gusar Komin, Južnjak, Metkovke, Salašari somborski, Staševica, Sv. Roko, Šarić Struga, Veterani IV. GB i Troja Gabela – što još jednom ukazuje na problem o kojemu se često govori da mnoge zanima samo Maraton.
    Predsjednik ULN-a Marko Marušić je u svome izviješću skupštinare upoznao s aktivnostima Udruge u 2013. godini. Rekao je da se Udruga unatoč financijskim teškoćama uspjela pojaviti Crotouru, na Sajmu županija i na Kestenijadi u Kostajnici te da je pružila tehničku potporu lađarskim natjecanjima koja prethode Maratonu (lađarske utrke u Krvavcu, Vidu i Neumu) kao i nastup zajedničke posade ULN-a u Bjelovaru. Malo izaslanstvo Udruge bilo je i u talijanskom Tarantu na njihovoj utrci tradicijskih plovila. Krajem godine dvočlano je izaslanstvo boravilo u Novom Zelandu, nastavljajući tako suradnju s HKD-omKralj Tomislav iz Aucklanda. Time se nastojalo promovirati dolinu Neretve i Maraton te u utrku pokušati uključiti novozelandske Maore, čime bi se podignula atraktivnosti samoga Maratona.
    Marušić je govorio i o radu na prikupljanju financijskih sredstava i o apliciranju na razne natječaje te istaknuo da se radi o vrlo složenim polovima, za što nisu dovoljne dvije-tri osobe, kao što je to sada slučaj. Stoga je predložio da se za takve poslove zaposli sposoban operativac, kao što je to slučaj sa sličnim organizacijama.
    Na kraju je lađare pozvao na „mudrost i razboritost u odabiru upravnih tijela za slijedeći mandat“. Isto tako je poručio starijim lađarima da uvaže činjenicu da su mladi danas nositelji utrke, ali i da mladi trebaju respektirati iskustvo starijih. „Maraton nas je spojio, posjeo za isti stol, zbližio i zbog njega smo osnovali ovu krovnu organizaciju koja, doduše, vapi za reorganizacijom, ali ne i za ukidanjem“, reko je Marušić.
    Predsjednik Nadzornoga odbora Ante Šprlje u svome je izviješću rekao da je NO u 2013. održao četiri sjednice te je u više navrata preispitivao zakonitost i pravilnost pojedinih odluka. Tako je nakon 16. maratona donio odluku kojom je proglasio nepropisnim kažnjavanje pojedinih ekipa minutom vremena na startu 17. maratona. NO je u više navrata tražio izviješća o financijskim transakcijama, pojašnjenja o utrošku novca, pojašnjenja o kvaliteti izvršenih radova, usluga ili nabavljene imovine. Zaključak NO-a je da Udruga nije zabilježila gubitke u 2013. godini i da je financijsko stanje i poslovanje Udruge u 2013. stabilno.
    „Potrebno je jasnije definirati prava i obveze temeljnih Udruga, kao i pravila Maratona lađa izmjenom postojećih propisa i pravila. Suradnju s partnerima treba jasnije i na vrijeme definirati u pisanom obliku“, zaključio je Šprlje, što je jednoglasno je usvojeno.
    Tajnik Davor Petković nazočne je upoznao sa financijskim izvješćem za 2013. Osim prihoda i rashoda, lađari su upoznati s nepodmirenim obvezama, ali i sa sredstvima koja se očekuju. Udruga je proteklu godinu završila sa pozitivnim stanjem.
    Pod točkom razno govorilo se o tome da Udruga lađara Stablina, koja je ostala bez plasmana na 16. Maratonu lađa, treba vratiti odličja ili financijski obešteti ULN jer je slijedom odluka tijela Udruge i Skupštine ULN-a dužna odličja dodijeliti Udruzi lađara Žrnovski galioti. Glasovanjem je odlučeno da pitanje toga financijskog obeštećenja bude prva točka Dnevnoga reda skore Redovne izborne skupštine koja je zakazana za nedjelju 2.veljače.