vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Splitski liječnici oduševili Božićnim koncertom

Metković, 5.1.2014. - Danas je nakon večernje mise u dupkom ispunjenoj crkvi sv. Ilije nastupio Zbor Splitski liječnici pjevači koji je pod ravnanjem maestra Blaženka Juračića i uz klavisku pratnju Ane Šabašov jednosatnim programom oduševio sve nazočne.
  Program je započeo tako što je Zbor iza oltara u mraku sa svijećama u ruci zapjevao gregorijanski napjev Dominus dixit te se polako preselio pred oltarnu pregradu. Slijedio je gregorijanski napjev iz francuskog misala šesnaestoga stoljeća Veni, veni Emanuel (neki ga svrstavaju čak u 12. st.) koji nam je možda poznatiji kao O come, O come, Emmanuel iz 19. st. i koji smo često mogli slušati u božićno vrijeme.
   Zbor je, nadalje, izveo niz skladbi božićnoga ugođaja, a u nekima od njih je kao solistica nastupila mlada sopranistica Milica Raičević. Pred kraj je Zbor otpjevao nekoliko kolenada iz dalmatinskih mjesta te je nakon velika pljeska izveo i dodatak. Prva je bila vjerojatno najpoznatija božićna pjesma Tiha noć koju su u prvome dijelu pjevali na njemačkome, a u drugome na hrvatskome. Nakon što im je župnik fra Petar zahvalio na dolasku u Metković Splićani su zajedno s publikom otpjevali U se vrime godišta.