vijesti www.metkovic.hr

 Radionica

Neretvanska prirodna i kulturna baština

Metković, 31.12.2013. - U Gradskoj knjižnici Metković jučer je u organizaciji Udruge Divina Natura održana radionica u sklopu Edukativnoga program Naronitana kojim se želi promovirati neretvanski kraj, njegovu prirodnu i kulturnu baštinu te zaštititi prirodne i tradicijske vrijednosti delte Neretve.
    Na radionici je o pticama i njihovoj simbolici u neretvanskoj kulturnoj baštini govorio Ivan Volarević, dok je Davorka Kitonić govorila o mogućnostima koje u turizmu pruža sve rašireniji Birdwatching, ali je posebno istaknula i mnoga ljudska djelovanja koja stalno smanjuju ptičju populaciju u dolini Neretve.
    U nastavku je Ivan Volarević obradio temu Neretvanska strašila – tragom mitoloških bića doline Neretve, temeljenu na nekadašnjim pučkim vjerovanjima, tj. pučkoj predaji. Radionicu je u Knjižnici zaključila Meri Rogošić predstavljanjem mogućih staza neretvanske baštine koje uključuju prirodne, povijesne i kulturološke vrijednost. Radionica se nakon Metkovića nastavila u Baćini gdje su posjećeni povijesni arheološki lokaliteti te obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Peračkome Blatu.