vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Petrov 'izgubio' u 95. minuti

Metković, 31.12.2013. - Bez obzira na to što internetske ankete zbog svoje prirode više spadaju u domenu zabave nego stvarnoga opipavanja pulsa javnosti, jučer zaključena anketa Slobodne Dalmacije za Dalmatinca/ku godine za Božu Petrova je završila slično kao što je u Prvenstvu Jugoslavije u nogometu 1975./76. završio splitski Hajduk – na drugome mjestu.
   Te 1976. godine Hajduku je, nakon neriješenoga rezultata protiv OFK Beograd, trebalo samo da Olimpija i Partizan u Ljubljani odigraju neriješeno pa da on postane državni prvak. No, sudac Maksimović je imao drukčije upute. Utakmicu u Ljubljani produžio je (tada još nije bilo sudačke nadoknade) sve dok Partizan nije u 95 minuti dao gol i postao prvak.
   Slično se jučer dogodilo u anketi Slobodne. Navodno je trebala (kao i sve ankete) biti zaključena u ponoć, kada je Petrov značajno vodio. Tada se netko dosjetio da je produži do ponedjeljka ujutro i u trenutku kada je Zvonko Šitum odmaknuo stotinjak glasova anketa je ekspresno zaključena. Mogla je biti i nešto prije, ali se očito čekala značajnija razlika, bila ona plod stvarnoga glasovanja ili softverskoga inženjeringa postavljača ankete, već prema onoj izreci o kadiji koji tuži i sudi.
   Tako je metkovski gradonačelnik završio na visokome drugom mjestu. Budimo realni, bez obzira na sumnje u makinacije, radi se o izvrsnu rezultatu. Čestitamo g. Šitumu koji je spasio mnoge živote, ali ima tu jedna bitna razlika. Šitum je putnike zrakoplova spasio spašavajući svoj život. To bi učinio svaki normalan čovjek. Petrov se mjesta gradonačelnika nije primio da spasi svoj život i to su prepoznali mnogi Dalmatinci, bez obzira na zločest komentar iz Slobodne da su mu glasove donijele “internetske brigade” iz doline Neretve. No pasarán – odlučile su tada internacionalne brigade Slobodne Dalmacije.
Ivica Puljan