vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Veterani se prisjetili svoga suborca

Metković, 26.12.2013. - Danas je Sv. Stjepan, dan kada imendan slave Stjepani, Stipani, Štefovi i Štefice… Stjepan Dropulić ga prije 19 godina nije dočekao. Poginuo je samo tri dana prije imendana u akciji Zima 94.
    Veterani IV. gardijske brigade - Podružnice za Dubrovačko-neretvansku županiju prisjetili su se 19. obljetnice akcije Zima 94, jedne od najtežih bitaka u Domovinskom ratu izvedene na planini Dinari u iznimno teškim uvjetima.
   Sama je akcija u nekoliko etapa trajala od 29. studenog do 24. prosinca 1994. U zadnjoj su etapi hrabri ratnici u napadnoj akciji preko nepristupačna terena, duboka snijega i dobro ukopanoga neprijatelja postigli blistavu pobjedu. Bio je to početak operacija proboja hrvatskih snaga planinom Dinarom u zaleđe Knina koje je završeno u kolovozu 1995. akcijom Oluja i oslobođenjem okupiranih dijelova RH. U toj su krvavoj akciji na oltar Domovine živote položila petorica pripadnika Četvrte gardijske brigade, a među njima je bio pok. Stjepan Dropulić iz Ploča. Na obljetnicu Dropulićeve pogibije veterani IV. gardijske brigade su s predstavnicima Udruge branitelja grada Ploča i obitelji poginulih hrvatskih branitelja položili cvijeće i zapalili svijeće na njegovu grobu na groblju Laniština u Pločama.