vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

U Zagrebu umro novinar Pero Gabrić

Metković, 17.12.2013. - Prošle je subote u Zagrebu u 82. godini života umro Pero Gabrić, istaknuti dugogodišnji novinar u izdanjima nekadašnje novinske kuće Vjesnik. Gabrić je godinama ponajviše pisao o turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu i bio izniman novinarski autoritet u tim gospodarskim sektorima - javilo je Hrvatsko novinarsko društvo.

    Gabrić je rođen u Metkoviću, školovao se u Splitu, a od 1950. radio je u metkovskom poduzeću Razvitak. Nešto kasnije počeo je honorarno pisati za sarajevsko Oslobođenje, a od 1962. godine je u Zagrebu kao stalni honorarni suradnik Vjesnika u kojem je 1966. godine počeo raditi u stalnom radnom odnosu i ostao Vjesnikov suradnik i nakon umirovljenja.
    Bio je izniman novinarski profesionalac oštra pera. Neko vrijeme poslije tzv. Hrvatskog proljeća 1971. nije smio pisati pod vlastitim imenom i prezimenom nego je tekstove potpisivao pseudonimom, a radio je i redaktorski posao. U devedesetim godinama prošloga stoljeća bio je urednik Gradske rubrike Vjesnika. Uređivao i ispisivao turističke stranice u Nedjeljnom vjesniku i jedan je od prvih novinara koji je kod nas počeo pisati o vinima.
    Pero Gabrić bio je prvi predsjednik Zbora turističkih novinara Hrvatskoga novinarskog društva, koji je osnovan 1996.
    Tijelo pok. Gabrića bit će kremirano, a ispraćaj će biti sutra, 18. prosinca u 12.55 na zagrebačkome Mirogoju. U to će se vrijeme sa zvonika Sv. Ilije u Metkoviću oglasiti zvono.
    Od obitelji pok. Gabrića doznali smo da će urna s pokojnikovim popelom biti prenesena u obiteljsku grobnicu u Metkoviću, no još se zna točno kada.