vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Predstavljene knjige HMDCDR-a

Metković, 8.12.2013. - U galeriji metkovskoga GKS-a u petak je predstavljeno nekoliko knjiga u izdanju Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata koje su predstavili recenzenti, urednici i autori knjiga te ravnatelj Centra: Vlado Bogdanić, Julija Barunčić Pletikosić, Ivan Radoš, Slavica Bilić i Ante Nazor.
   U uvodnome dijelu ravnatelj Centra Nazor govorio je o teškoćama s kojima se Centar susreće u svome radu, o medijskim napadima na njega te o širenju laži o Domovinskome ratu. – Pouzdano znam da su se u Predsjedničkim dvorima skenirali dokumenti iz Tuđmanova doba te se objavljivalo samo ono što je nekome odgovaralo za kompromitaciju Domovinskoga rata, a najčešće su to bili dijelovi dokumenata pa se neobjavljivanjem cjelovita sadržaja stvarala kriva slika. S druge strane, pregledali smo tisuće dokumenata takozvane Republike Srpske Krajine i ni u jednome nismo naišli na podatak da se pobunjeni Srbi zalažu za mirno rješenje – rekao je Nazor.
   Poslije Nazora je o knjizi 101. brigada HV-a govorio njezin suautor Ivan Radoš koji je rekao da se knjiga sastoji od dvaju dijelova. U prvome je opisan ratni put brigade, a u drugome se knjiga bavi čuvanjem uspomena na brigadu, odnosno sadrži popis njezinih članova, poginulih branitelja itd. I Radoš je ukazao na probleme koje povjesničari imaju pri pristupu arhivskoj građi dok, s druge strane, do dokumenata lako dolaze novinari nekih naših listova koji o Domovinskome ratu pišu neistine.
   Središnje mjesto večeri bilo je predstavljanje knjige Prsten mira i majčinske ljubavi (prilozi za povijest Bedema ljubavi – pokreta majki za mir u Domovinskom ratu, 1991. – 1993.). Uvod u prilike koje su vladale 1991. kada su mnogi hrvatski ročnici bili u tzv. JNA (ili su čekali pozive) dao je recenzent knjige Vlado Bogdanić, koji je bio i svjedok nastanka Bedema ljubavi što su ga pokrenule majke želeći svoje sinove vratiti kućama kako ne bi bili prisiljeni ići puškom protiv svoje braće i sestara. Potom je o knjizi govorila Julija Barunčić Pletikosić, članica Bedema ljubavi Split i jedna od urednica knjige, a na kraju se okupljenima obratila autorica Slavica Bilić.
   Gospođa Bilić je opisala kako je došlo do Bedema ljubavi kojim su majke zagovarale mirno rješavanje političkih sukoba te do njihova puta u Beograd. – Ja nisam bila tako hrabra, kako se to sada čini. I mene i ostale majke nosila je ljubav prema našim sinovima i na tu silnu ljubav tadašnje vodstvo JNA nije moglo odgovoriti drukčije nego pustiti našu djecu kućama – rekla je gđa Bilić.