vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Lađari među Maorima

Metković, 4.12.2013. - Malo izaslanstvo Udruge lađara Neretve u sastavu Marko Marušić, predsjednik i Izvor Škubonja, dopredsjednik otputovalo je u Novi Zeland na poziv Hrvatskog kulturnog društva Kralj Tomislav iz Aucklanda. Evo što javljaju Marko i Izvor:
   Izaslanstvo ULN-a boravilo je u Waitangi u gradu Pahiji gdje je inicijator cijelog novozelandskog projekta g. Goran Kačurov, uz pokroviteljstvo Hrvatskoga kluba iz Aucklanda, osigurao susret s Maorskim vođom naroda Ngapuhi gospodinom Honeom. Nakon kratkog susreta Hone je našim lađarima omogućio ulaz u Waitangu Treaty Grounds (mjesto nastanka današnjeg Novog Zelanda). Na tome su mjestu svojedobno Englezi s preko 500 poglavica tada razjedinjenih Maora potpisali Sporazum o korištenju te zemlje na 200 godina. Taj ugovor ima dvije inačice, a jedna od njih i svoju podinačicu, što i danas dovodi do prijepora.
   U krugu povijesnoga parka čuva se najveći Waka brod dug 32 metra i u njega može stati 150 ratnika. Brod je izgrađen (izdubljen) od triju debala i spojen bez ijedna metalnoga klina ili čavla. To je plovilo progonjeno samo veslima ratnika na oceanu dostizao brzinu od 18 čvorova.
   Na najvišem dijelu parka nalazi se replika kuće engleskoga kolonista i Sveta Maorska kuća u kojoj su lađare dočekali domaćini koji su im izveli nekoliko svojih napjeva i plesova.
   Nakon obilaska Waitange pošli su u zaljev gdje ih je g. Hone dočekao svojom Wakom te im održao kratak tečaj iz držanja vesla i različitih poklika i pjesmama koji se izmjenjuju tijekom veslanja. Nakon toga krenuli su na plovidbu u unutrašnjost. Na pola puta Hone prepušta vodstvo Izvoru, onako kako to rade lađari, i nakon priprema, pozor-kreni slijedili su usklici leć na veslo, jače, ajmo sad. Uz takvo veslanje, viku i pjevanje vrlo brzo su stigli do Maraie (svetišta) Honeovih predaka. Hone ih tu upoznaje s borbom za opstanak svojih predaka, a nakon toga poziva predsjednika ULN-a da u ime skupine izdrži ritualni napad domaćina. Naime, uz ratne pokliče i ples s kopljem domaći ratnik je pred njega bacio list koji je on morao naći i podignuti, niti jednom ne skrenuvši pogled s njegovih očiju: To je, nasreću, uspio pa je prošao bez ozljeda, za razliku od onih koji to ne uspiju. Tako su lađari  s Honeom u pratnji ostalih ušli u Maraie.
   Nakon što su Maori izveli ritualne molitve gosti su ukratko opisali zašto su došli. Prvi je govorio g. Kačurov, zatim Marušić i Škubonja pa jedna obitelj Nizozemaca. Uslijedila je još jedna molitva pa pozdrav polaganjem čela na čelo i nosa na nos.
   S g. Honeom i ostalim Maorima razgovaralo se o mogućem njihovu dolasku u Hrvatsku i na Maraton lađa. Dogovoreno je da se razgovor nastavi sutra nakon povratka s najsjevernije točke  Novoga Zelanda - mjesta gdje se sudaraju dva oceana.