vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Obilježena 100. obljetnica rođenja Obrada Gluščevića

Metković, 2.12.2013. - Prigodnim programom OŠ Stjepana Radića obilježila je 100. obljetnicu rođenja filmskoga redatelja Obrada Gluščevića Buće, istaknutog hrvatskog filmaša rođenoga u Metkoviću 1913. Prigodan program priredile su prof. Ivana Čarapina, koja je prisutne vodila kroz program, i koordinatorica programa učiteljica Aleksandra Lukić-Skelić.
    Nakon kraćih obraćanja ravnateljice Božene Nikoletić i zamjenice gradonačelnika Katarine Ujdur, uslijedio je program tijekom kojega se moglo detaljnije upoznati sa životom Obrada Gluščevića te njegovim iznimno plodnim i brojnim nagradama ovjenčanim filmskim opusom koji je stvorio u dugoj redateljskoj karijeri.
    O jednom dijelu Bućina života, ali i o nekadašnjem Metkoviću, moglo se čuti iz telefonskoga razgovora koji je vođen s gđom Natašom Medović Gustin koja danas živi u Italiji. Ona se 1924. rodila u Metkoviću u koji je često navraćala i nakon odseljenja, a upravo zahvaljujući druženju s Obradom Gluščevićem odlučila je postati glumicom.
    Veliko zanimanje okupljenih izazvalo je prikazivanje odlomaka iz Bućinih filmova iz tzv. dalmatinske trilogije: Lito vilovito (1964.), Čovik od svita (1965.) i Goli čovik (1968.) te odlomaka iz dječjih filmova Vuk samotnjak (1972.) i Kapetan Mikula Mali (1974.). U cijelosti je prikazan i možda najpoznatiji Gluščevićev dokumentarac Ljudi s Neretve.
    Za glazbeni dio programa pobrinula se Klapa učiteljica Žveljarin, a događanje koje je privuklo i starije i mlađe Metkovce bilo je prigoda da učenica 4. d razreda OŠ don Mihovila Pavlinovića Anamarija Dominiković predstavi svoju slikovnicu Neretvanske lađe, s kojom je osvojila prvu nagradu na natječaju Moja prva knjiga.