vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Kako je čovjek upoznao svoju sjenu

Metković, 1.12.2013. - U organizaciji Udruge veterana Domovinskoga rata sinoć je u Galeriji GKS-a predstavljena knjiga Ante Kovačevića Čovjek i njegova sjena, kojoj je nazočio i sam autor, dugogodišnji politički zatvorenik u bivšemu sustavu te saborski zastupnik u samostalnoj Hrvatskoj.

    Nakon što je Mijo Vukušić u ime organizatora pozdravio okupljene, kao uvod u predstavljanje knjige prikazan je kratak videomaterijal iz kojega se saznaje kako je Kovačević upoznao svoju sjenu, tj. čovjeka iz ondašnje UDBA-e koji je bio zadužen za njegovo praćenje. – Rekao mi je Gospodine Kovačeviću, vi ste moj poslovni partner već trideset godina. Ja o Vama znadem sve, a vi o meni ništa – priča Kovačević koji je svome progonitelju oprostio (kaže ne i zaboravio) te ga pozvao da mu bude suradnik na pisanju knjige.
    Predstavljači knjige Vukušić i bivši novinar Slobodne Dalmacije Joško Ćelan svaki su se iz svoga kuta osvrnuli na Kovačevićevu knjigu, a na kraju je o tematici opisanoj u knjizi govorio sam autor. Opisao je kako ga je 1981. kidnapirala UDBA te kako je na montiranome procesu osuđen na dugogodišnju robiju. U Kovačevićevu istupu nema mržnje, ali se zalaže za pomirbu među Hrvatima tek nakon što na vidjelo izađe i istina o komunizmu. – Totalitarni režimi kao što su bili fašizam i nacizam osuđeni su, dok se u Hrvatskoj još šuti o komunističkoj represiji. Nije ni čudo kada se zna da Hrvatskom danas vladaju udbaši i njihova djeca koji na sve načine sprječavaju objavljivanje istine o komunističkim zločinima – rekao je, između ostaloga, Anto Kovačević.