vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Večer posvećena don Mihovilu Pavlinoviću

Metković, 29.10.2013. - U Gradskoj knjižnici Metković program za odrasle u okviru Mjeseca hrvatske knjige nastavljen je događajem pod nazivom 140. godina Hrvatske narodne čitaonice neretvanske u Metkoviću.
     Program se temeljio na znamenitom govoru don Mihovila Pavlinovića što ga je izrekao prilikom njena otvaranja 30. rujna 1873., a sastojao se od kazivanja izabranih dijelova iz toga govora i poznatih pjesmama koje je don Mihovil Pavlinović zapisao na području Neretve. Dodatnu zanimljivost cijelom događaju dala je prof. Marija Tomić, friška Pavlinka kao ju je nazvala ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović, prva studentica koja je diplomirala radeći u novootvorenoj čitaonici Gradske knjižnici Metković i koja je za temu svog diplomski rad izabrala upravo don Mihovila Pavlinovića.
     Pjesme su kazivali: glumice Metkovskog amaterskog kazališta Željka Bulić-Petrović i Romana Čović, Miodrag Paponja, Marija Putica i Marija Tomić koja je pročitala i zaključak iz svog diplomskog rada o liku i djelu don Mihovila Pavlinovića. U glazbenom dijelu nastupila je Ženska klapa Žveljarin.