vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Metkovski maturanti za Guinnessa

Metković, 23.5.2005. - Sudjelujući u prvom pilot projektu Quadrille dance parade 2005., 60 maturanata iz Srednje škole Metković i SŠ Fra Andije Kačića Miošića iz Ploča, s maturantima na još 25 lokacija u pet europskih država, oborili su Guinnessov rekord plešući sinkronizirano najveću maturantsku četvorku na svijetu.
Ovogodišnji rekord je 18 268 plesača iz Slovenije, Mađarske, Srbije i Crne Gore, Italije i Hrvatske, za razliku od prošle godine kada je u rekordu sudjelovalo 14 565 plesača i plesačica u 19 gradova Slovenije, Hrvatske i Italije.
Projekt koji je započeo u Sloveniji prije četiri godine, u Metkoviću se održao u prvom redu zahvaljujući Daliboru Dominikoviću Dadi koji je dobio licencu iz Slovenije i čitavu priredbu proveo samostalno za razliku od drugih gradova, kao što su u Hrvatskoj Pula i Osijek, gdje su sve pripreme vodili mentori iz Slovenije. Koliko je Maturantska parada medijski bitna za promociju grada i čitave doline Neretve, prepoznali su i u Turističkoj zajednici Metković, te Gradu Metkoviću koji su pomogli u organizaciji.
Čitavi događaj, koji se održao na parkiralištu Robnog centra «Merkator», započeo je 10,30 prigodnim glazbenim programom te okupljanjem građana i plesača, a sudionike i publiku pozdravio je metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić. Točno u 12 sati, uz zvuke fanfara i himnu Gaudeamus, Metković se izravno uključio u satelitski program radio Vala 202 iz Ljubljane, a 60 plesača pod vodstvom meštra od plesa – Dade zaplesalo je najveću četvorku na svijetu u trajanju od 5 minuta i 56 sekundi, dajući svoj doprinos obaranju rekorda. Kako bi sve bilo regularno, potvrdu o sudjelovanju Metkovaca u obaranju rekorda, potpisali su Dalibor Dominiković i metkovski gradonačelnik Gabrić koji je u skladu s pravilima udario i službeni pečat. Prema riječima Dragana Tolića, predsjednika Turističke zajednice Metković, projekt će se nastaviti i sljedećih godina kako bi se maturantima pružila i drugačija vrsta zabave od tradicionalne «norijade», koja se obično pretvara u divljanje po gradu. Ovim projektom uz zvuke Straussa, metkovski maturanti bez kompleksa postaju dio Europe.
Ivana Ilić