vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Rako o projektima u Metkoviću i Vukovaru

Metković, 26.10.2013. - U okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige, sinoć je u Gradskoj knjižnici Metković arhitekt Goran Rako održano multimedijalno predavanje tijekom kojega je govorio o rekonstrukciji zgrade Poduha u Gradsku knjižnicu i Prirodoslovni muzej, nakon čega je predstavio još tri svoja projekta.
     Predavanje je započeo kratkim osvrtom na povijest zgrade Poduha izgrađene 1905., nakon čega je iscrpno govorio o stanju u kojem ju je zatekao prilikom prvoga posjeta te problemima s kojima su se on, ali i metkovska građevinska tvrtka MGA kao izvođač radova suočavali izvodeći posao. Pomoću arhivskih fotografija predavač je podsjetio na sve faze radova koje je bilo potrebno napraviti da bi se u zgradu mogli useliti planirani sadržaji.
     U nastavku predavanja osvrnuo se na rekonstrukciju dvorca Eltz u Vukovaru za kojega je također napravio projektno rješenje. Prisutne je ukratko upoznao s obnovom koja je u početnoj fazi u mnogočemu bila slična obnovi Poduha.
     Nakon dvije rekonstrukcije prisutne je podsjetio i na izgradnju Arheološkog muzeja Narona čime ih je uveo u još jedan svoj projekt, a to je Arheološki park i Arheološki muzej Vučedol u Vukovaru koji se radi in situ, slično kao i muzej u Vidu. Muzej Vučedol sastoji se od četiri glavna sadržaja, a prisutne je posebno impresionirala glavna zgrada koja se gradi na površini od 1200 kvadratnih metra. Da bi se što bolje uklopila u okoliš i da se pritom iskoristi prirodni nagib terena zgrada je najvećim dijelom ukopana i podsjeća na staklenu serpentinu. Na kraju je arhitekt Rako iznio i niz zanimljivih detalja o vučedolskoj kulturi i o samoj lokaciji na kojoj se izvode radovi kako bi se bolje shvatilo zašto se baš na tom mjestu gradi tako velik i zahtjevan kompleks.