vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Obilježena 25. obljetnica smrti o. Gabrića

Metković, 25.10.2013. - Sinoć je u Crkvi sv. Nikole obilježena 25. godišnjica smrti o. Ante Gabrića. Svečano misno slavlje predvodio je isusovac iz Osijeka p. Zdravko Knežević u koncelebraciji sa župnikom Župe sv. Nikole Biskupa don Senkom Antunovićem i indijskim isusovcem p. Jothijem Irudayem.
     Nakon mise p. Zdravko Knežević kroz multimedijalnu prezentaciju ukratko je predstavio životni put hrvatskog misionara u Indiji, Metkovca oca Ante Gabrića. U zanimljivom izlaganju istaknuo je kako je o. Ante bio misionar svim srcem i dušom u što se uvjerio i osobno boraveći tri posjeta u Indiji. Zanimljivo je kako je o. Ante u Indiju krenuo 20 . listopada 1938., a istoga datuma 1988. napustio je ovozemaljski život.
     Uslijedila je prezentacija indijskog isusovca p. Jothi Irudaya (fr. Frudhaya Jothiss) koji je govorio o situaciji u Bengaliji danas, dvadeset i pet godina nakon odlaska o. Ante Gabrića. Na kraju je p. Knežević, kao vicepostulator kauze o. Ante Gabrić, izvijestio o stanju procesa za proglašenje blaženim o. Ante Gabrića, a svim prisutnima podijeljene su sličicu s molitvom za proglašenje blaženim oca Gabrića. Kako je rekao p. Zdravko, u Indiji je potvrđeno 40, a u Hrvatskoj 5 čudesnih događaja po zagovoru o. Gabrića.
     Po završetku programa mnogi vjernici željeli su upoznati o. Zdravku i o. Jothija, koji je kratko vrijeme kao bogoslov radio s o. Antom, te im zahvaliti na zanimljivom i edukativnom izlaganju.
     Osim prezentacije u Metkoviću, pateri su istu održali još i 20. listopada u Zagrebu, 22. listopada u Osijeku te 23. listopada u Splitu.