vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Gimnazijalci prvi na natjecanju 'Euroscola'

Metković, 6.10.2013. - Metkovski gimnazijalci uvjerljivo su pobijedili na natjecanju Euroscola, koje je jučer u organizaciji Europskoga parlamenta održano u Splitu, i time se izborili za odlazak u Strasbourg u svibnju 2014. Tamo će, s još 19 svojih kolegica i kolega iz Gimnazije te dvoje nastavnika, sudjelovati u programu Euroscola i na jedan dan postati zastupnicima u Europskom parlamentu.
    Naši su ostvarili uvjerljivo najbolje rezultate u strukturiranoj debatnoj raspravi na hrvatskome i engleskome jeziku o europskim pitanjima s temama zaštite okoliša, ekonomske krize i izbora za Europski parlament te o položaja mladih u Europskoj uniji. Na natjecanju je sudjelovalo trinaest škola iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, a uz metkovske gimnazijalce za odlazak u Strasbourg uspjele su se izboriti još četiri splitske škole.
    Metkovsku Gimnaziju su u pratnji prof. Gordane Nikolić predstavljali učenici trećih razreda Martina Manenica, Kristijan Harak, Maja Raguž, Antonija Stanić i Ana Nikolić, koji su svojim dobro organiziranim timskim nastupom, dobrom pripremljenošću tema, uvjerljivim izlaganjem i iznošenjem vlastitih stavova i komentara na aktualna zbivanja u odnosima Hrvatske i Europske unije uvjerljivo nadmašili ostale sudionike natjecanja te osvojili prvo mjesto.
    Sudionike je na početku skupa pozdravio Andrej Plenković, jedan od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Stručni žiri sačinjavali su djelatnici Europskoga parlamenta te Zdravko Omrčen, pročelnik za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije.
    Dogodine će metkovski gimnazijalci, uz ostale sudionike iz svih zemalja Europske unije, u dvorani za plenarne sjednice Europskoga parlamenta u Strasbourgu sudjelovati u simulaciji parlamentarnih debata i glasati o odlukama koje se odnose na aktualna pitanja iz europske prakse, komunicirajući pritom na jednom od triju radnih jezika Europske unije – engleskom, njemačkom i francuskom.
    Dodatna vrijednost ovog programa je razmjena iskustava i stvaranje prijateljstva među srednjoškolcima iz svih država Unije, dok će profesori koji prate učenike imati priliku upoznati kolege iz drugih zemalja te razmijeniti primjere dobre prakse i postaviti temelje za buduću suradnju.