vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

140 godina Hrvatske narodne čitaonice

Metković, 4.10.2013. - Prije nekoliko dana, točno 30. rujna, navršilo se 140 godina od prijelomnoga kulturnog događaja, koji je tada imao i prvorazredan politički značaj – otvaranja Hrvatske narodne čitaonice neretvanske u Metkoviću. Tome događaju nazočio je i don Mihovil Pavlinović, jedan od vodećih lučonoša hrvatskog preporoda u Dalmaciji, buditelj narodne svijesti i promicatelj kulture i prosvjete, koji je tom prigodom održao svoj glasovit govor.

U ruke svijeću Neretvani, gojte prosvjetu, k'o što su počeli Metkovići…
    Obilježavajući 140 godina od utemeljenja prve Hrvatske narodne čitaonice neretvanske u Metkoviću, učenici Gimnazije Metković, zajedno s prof. Puljan i prof. Ujdur, uredili su prigodan pano u auli svoje škole, a učitelji materinskoga jezika posvetili su svoj školski sat don Mihovilu Pavlinoviću, čovjeku koji je održao prvi govor na hrvatskome jeziku u Dalmatinskom saboru. Obilazio je Dalmaciju budeći nacionalnu svijest i djelujući na prosvjećenju i podizanju dalmatinskih sela iz gospodarske zaostalosti. Svojom iznimnom energijom i gotovo karizmatskim utjecajem među pukom, bio je vodeća osoba hrvatske politike u Dalmaciji u drugoj polovini 19. stoljeća. Njemu u čast ime nosi jedna od metkovskih osnovnih škola.
    Ne zna se točno gdje je Čitaonica prvotno bila smještena, ali kada je napravljen Hotel Austria preseljena je u tu najreprezentativniju zgradu u Metkoviću.