vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Metković, 2.10.2013. - Udruga Otac Ante Gabrić danas je u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, Upravnim odjelom za međugeneracijsku solidarnost i branitelje prigodnim programom obilježila Međunarodni dan starijih osoba.
     Druženje je započelo u Dnevnom boravku Metković kreativnom radionicom, nakon čega su se okupljeni razgibali tjelovježbom. Program je zatim preseljen u Gradsku knjižnicu gdje su se korisnicima i izvoditeljima Programa Ministarstva socijalne politike i mladih Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama za područje grada Metkovića priključile i voditeljice, izvoditelji i korisnici Programa s područja općina Dubrovačko Primorje, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje.
     Za sve prisutne korisnike upriličeno je mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi te kratko predavanje o važnosti preventive u očuvanju zdravlja u trećoj životnoj dobi koje je održala Marija Zovko, mr. pharm., voditeljica Ljekarne Draženović br.1.
     Program je nastavljen prigodnim recitacijama koje su izveli učenici OŠ Stjepana Radića, nakon čega su predstavljeni gosti koji su svojim dolaskom uveličali događaj. U ime Županije okupljenima se obratila pročelnica Upravnog odjela međugeneracijske solidarnosti, branitelja i obitelji Dubrovačko-neretvanske županije Nina Skurić, a prigodnim riječima pozdravili su ih i tajnica Matice umirovljenika DNŽ i županijska vijećnica Luce Gvozden i gradonačelnik Metkovića Božo Petrov. Uz njih prisutni su bili i Pero Pendo, također iz Upravnog odjela međugeneracijske solidarnosti, branitelja i obitelji DNŽ te predstavnici Centra za socijalnu skrb Ploče. O Udruzi Otac Ante Gabrić govorio je njen predsjednik Vatroslav Vugdelija, a programe koji se provode predstavila je voditeljica Programa Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama Anđelina Jerković.
     Program je završen projekcijom dokumentarnog filma o životu o. Ante Gabrića, a svojom pjesmom upotpunile su ga članice ženske pučke pjevačke skupine Borovčanke.
Kraću izjavu dala nam je pročelnica Nina Skurić:
– Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba započeli smo jučer u Dubrovniku održavanjem okruglog stola Kvaliteta života i mentalno zdravlje starijih osoba. Danas smo posjetili Metković jer je ovo najveći Dnevni boravak u županiji. Nije nam prvi put, ali moram reći da uvijek rado dolazimo zato što ovdje imamo pravi primjer osmišljavanja aktivnosti koje potiču mentalno zdravlje starijih ljudi te odličan primjer suradnje s volonterima što doprinosi međugeneracijskoj solidarnosti i razmjeni znanja i iskustava te prenošenju znanja sa starijih na mlađe.