vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Suradnja učeničkih zadruga

Metković, 2.10.2013. - U Zagrebačkoj županiji aktivno djeluje 18 učeničkih zadruga, iznimno uspješnih u radu. Prošle je godine Podružnica učeničkih zadruga Zagrebačke županije (PUZ) donijela Odluku o međužupanijskoj suradnji učeničkih zadruga pa su Zagrepčani u istarskome Vodnjanu brali masline, a ove su se godine odlučili za berbu mandarina u dolini Neretve. Tako je PUZ odlučio pozvati na suradnju OŠ Stjepana Radića iz Metkovića i njenu Učeničku zadrugu Crveni ždral, što su naši, naravno, prihvatili.
   Suradnja je počela posjetom metkovskih učenika Zagrebu i Križu 27. i 28. rujna. Njih 34, članova Zadruge i ekološke skupine, u pratnji voditeljica projekta pedagoginje Nikoline Vugdelije i voditeljice zadruge Ivane Šiljeg posjetili su OŠ Milka Trnina iz Križa, tj. Učeničku zadrugu Jabuka.
    Metkovci su najprije u Zagrebu, u pratnji saborske zastupnice Ivane Krivec Posavec, rodom iz Križa, posjetili zgradu Hrvatskoga sabora, a po dolasku u Križ organiziran im posjet obližnjoj naftnoj bušotini Žutica. Tamo čuli sve o izvorima nafte i bušotinama, a dobili su i odgovore na neka pitanja. Po povratku u Križ učenici su razgledali crkvu Svetoga križa, spomen sobu Milke Trnine i spomen sobu poginulih branitelja s toga područja.
    Nakon svečana prijma u Školi, razmjene pozdrava i darova te ručka, učenici su krenuli u berbu jabuka u velikom voćnjaku s oko 1100 stabala, koji se nalazi u krugu škole. Zadrugari UZ Jabuka ispričali su im nešto svome o voćnjaku, kako ga održavaju, koji se sve poslovi u njemu obavljaju te način branja jabuka.
    Nakon ispunjenoga i zanimljiva dana slijedio je zasluženi odmor, tijekom kojeg su djeca, boraveći u obiteljima svojih kolega domaćina, stekli nova poznanstva i iskustva. Jedno od njih je, svakako, kroz prozor vidjeti vani srnu.
    Sljedeći dan, nakon okupljanja u Školi bio je organiziran posjet Konjičkom klubu Casus Johovec, kako bi djeca mogla vidjeti i saznati nešto o uzgoju konja i steći iskustvo jahanja. Konjički klub je ujedno registriran i za terapijsko jahanje pa su djeca uistinu bila u iskusnim rukama. Red za jahanje je uvijek bio velik, što dovoljno govori o tome koliko su bili zadovoljni.
    Uz ručak u Školi je slijedio oproštaj od uistinu gostoljubivih domaćina i odlazak prema Zagrebu, gdje je uz pomoć turističkog vodiča napravljen mali edukativni krug. Putom su gosti iz Metkovića počašćeni sladoledom iz poznate slastičarnice Vincek, kao i vožnjom uspinjačom, što je bio dar Zagrebačke županije.
    Pred povratak je za svakoga gosta pripremljen paket za put, kao i jabuke kojima se djelatnici OŠ Stjepana Radića mogu častiti u zbornici, a učenici u školskoj knjižnici. Prema riječima prof. Vugdelije, u studenome slijedi uzvratni posjet zadrugara Zagrebačke županije Metkoviću i berba mandarina. Metkovci su uvjereni da će im se dostojno odužiti na lijepom prijmu, a nova prijateljstva će se nastaviti.