vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Diskvalificirane ekipe Stabline i Baćine

Metković, 27.8.2013. - Povodom odluka Žalbenoga vijeća i Stegovnoga suda Udruge lađara Neretve koje su donesene nakon isteka žalbenog roka danas je u Zgradi političkih stranaka održana konferencija za medije na kojoj su o tim odlukama govorili predsjednik ULN Marko Marušić i predsjednik Stegovnoga suda Ivan Ivanković.
     Žalbeno vijeće je primjenom Pravilnika 16. Maratona lađa donijelo četiri odluke. Prva odluka je diskvalifikacija ekipa Stabline i Baćine zbog međusobne tučnjave tijekom utrke i na cilju, a koja je spomenutim ekipama izrečena radi velike štete koju su njihovi postupci nanijeli ugledu Maratona lađa. Podsjetimo kako je na završenom Maratonu ekipa Stabline zauzela drugo, a ekipa Baćine šesto mjesto.
     Zbog nepravilnog starta jednom minutom dodatka na postignuto vrijeme na 16. Maratonu lađa kažnjene su ekipe: Stablina, Crni put, Jerkovac, Baćina, Župa Dusina, Gospa Karmelska, Troja Gabela, Domagojevi gusari, Bjelovar ekspres, Rogotin, Južnjak Ploče i Primorsko-goranska županija. Zbog vožnje izvan koridora i drugih manjih nepravilnosti Gusari Komin i Donjani donji također su kažnjeni s jednom minutom dodatka na postignuto vrijeme na 16. Maratonu. Zbog nepropisne dužine jarbola istom mjerom kažnjeni su i Žrnovski Galijoti.
     Nakon primjene spomenutih odluka poznat je i novi poredak ekipa na 16. Maratonu lađa. Prvo mjesto zadržala je ekipa Gusari Komin, drugi je Crni put, a treći su Žrnovski Galijoti. Slijede ih: Jerkovac, Škrapa Momići, Domagojevi gusari, Opuzen, Donjani donji, Sv. Roko Podrujnica, Veterani 4. gardijske brigade....
     Kako primjena Pravilnika na tako velik broj posada ne može postići željeni stegovni učinak, usvojen je zaključak da se ekipama kažnjenima minutom dodatka na postignuto vrijeme na 16. Maratonu lađa doda minuta i na vrijeme koje postignu na 17. Maratonu lađa ili na prvom sljedećem Maratonu na kojem ekipa nastupi.
     Kako bi se raspravile odluke Žalbenoga vijeća, na koje po Pravilniku nije predviđena mogućnost žalbe, Upravni odbor ULN planira sazivanje Skupštine nakon održavanja Noći prvaka.