vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Dug Grada utvrđen na 17 mil. kuna

Metković, 23.8.2013. - Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Božo Petrov je sa svojim zamjenicima Katarinom Ujdur i Nikolom Grmojom iznio neke nove podatke vezane za ukupan dug Grada te kaznene prijave koje je Grad podnio protiv nepoznatih i poznatih počinitelja.
    Prvo je zamjenica Ujdur iznijela najnoviji podatak o minusu u gradskoj blagajni koji je prema posljednjim spoznajama gotovo 17 milijuna kuna, koliko otprilike iznose stvarni prihodi Grada za godinu dana. Od toga iznosa oko sedam milijuna kuna je dug prema dobavljačima s kojima je Grad u pregovorima kako ga postupno riješio. Ujdur je još jednom spomenula mjere štednje koje su već počele davati konkretne rezultate te najavila rebalans proračuna jer su neki korisnici u prvih pola godine iskoristili sav proračunom predviđen novac.
    Potom je zamjenik Grmoja novinare izvijestio o kaznenim prijavama koje je grad podnio protiv nepoznatih počinitelja koji nisu vratili iPhone uređaje. Grmoja kaže da iz Policije još nije stigla nikakva potvrda da se što napravilo u tome slučaju. Nadalje, Grad Metković je podnio kaznene prijave protiv bivšega gradonačelnika Stipe Gabrića Jambe, protiv gradskoga vozača Berislava Baffe i protiv pročelnika Upravnoga odjela za financije Petra Čarapine. Njih se tereti da su u vremenu od 2005. do sredine 2013. oštetili Grad Metković za najmanje milijun kuna. Na teret im se stavljaju putni nalozi za koje u Gradu smatraju da su bili nepostojeći i za koje je Baffi isplaćivan novac. Radi se o putnim nalozima za koje ne postoje izvješća o putovanjima, tj. nije upisano ni odredište ni svrha putovanja.
    Na kraju je gradonačelnik Petrov rekao da on sa svojim suradnicima pokušava doći do one točke koja bi značila tzv. Clean start, tj. do mjesta s kojega se naprijed kreće s potpuno jasnim uvidom u sve što je prije bilo. Rekao je kako se nada da je do sada utvrđeno od 90 do 95 posto stvarnih dugova grada te da se u istrazi neće stati samo na putnim nalozima.
    Grad će i dalje nastaviti s mjerama štednje, no one neće biti tako restriktivne da bi onemogućile neke projekte koji su upravo u pripremi – rekao je Petrov koji je najavio i bolju suradnju s različitim stručnim službama s kojima će se utvrditi prioritetni projekti u razvoju grada. Nakon toga će Grad dati nekoj konzultantskoj kući da napravi studije o održivosti tih projekata, a potom će se oni aplicirati prema EU fondovima i Fondu regionalnoga razvoja. Na kraju je Petrov istaknuo kako se nada da će i država prepoznati rad gradske Uprave i pružiti joj pomoć u izlaženju iz financijskih problema.