vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Predstavljena nova knjiga dr. Jurića

Metković, 23.8.2013. - Povodom 23. kolovoza, Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, što ga je 2009. proglasila Parlamentarna skupština Vijeća Europe, sinoć je u Galeriji metkovskoga GKS-a održano predstavljanje knjige dr. sc. Ivana Jurića Partizanska i komunistička represija i zločini prema Hrvatima u Donjem Poneretavlju 1941. – 1990.
    Na predstavljanju knjige, što su ga organizirali Hrvatsko žrtvoslovno društvo i Udruga Hrvatski domobran – Ogranak Metković predstavljači su bili Nikola Debelić, zamjenik predsjednika HŽD-a, prof. dr. sc. fra Andrija Nikić, predsjednik Uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Mostara i predsjednik HAZU BiH sa sjedištem u Mostaru te Zvonimir Nikolić, predsjednik metkovskoga Ogranka Udruge Hrvatski domobran.
    Ocijenjeno je da je dr. Jurić uložio silan trud kako bi gotovo svaka žrtva (do nekih je podatka bilo nemoguće doći budući da su spisi uništavani) bila uvrštena svojim imenom i prezimenom te vremenom i mjestom na kojem je stradala. Za mnoge postoji opširnija dokumentacija pa su u uvrštene i njegove biografije kao i faksimili sa saslušanja, odnosno suđenja, što se naročito odnosi na procese poslije završetka II. svj. rata. U knjizi su i mnoga sjećanja onih koji su preživjeli represiju te djece i rodbine stradalnika. Istaknuto je kako Jurić u svome djelu piše da tom knjigom ne želi nikoga staviti na optuženičku klupu nego da mu je jedini cilj bio da se sazna istina o represiji i komunističkim zločinima nad Hrvatima u Donjem Poneretavlju. – Bila bi velika nepravda kada bi se grijesi otaca odražavali na njihove biološke potomke – rekao je dr. Jurić obraćajući se na kraju okupljenima.
    Tijekom predstavljanja knjige potresne odlomke iz nje čitao je metkovski glumac amater Vatroslav Markotić, a nekoliko riječi o Jurićevu djelu rekao je i Hrvoje Kačić, i sam autor slične knjige koja obrađuje jugokomunistički teror na hrvatskome jugu 1944. i poratnim godinama.
    Obilježavanje Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nastavlja se danas su zaseoku Šiljegi gdje će u 16,45 biti otkrivanje spomen-obilježja jedanaestorici mladića iz toga zaseoka koji su ubijeni u razdoblju od 1944. do 1946. Nakon toga služit će se sveta misa koju će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.