vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Katolici proslavili Veliku Gospu

Metković, 16.8.2013. - Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije posebno se slavi u dolini Neretve i rubnim područjima na nekoliko mjesta. Mi smo jučer otišli na brdo Obličevac u Istočnoj Plini gdje je pred bivšom župnom crkvom Velike Gospe, koja se u crkvenim maticama spominje još 1773., misno slavlje prevodio i propovijedao nekadašnji župnik u župi sv. Ilije fra Mario Jurišić.
    U uređenom dvorištu oko crkve, iz kojega se pruža prekrasan pogled na Jezero, okupilo se više stotina vjernika iz župa Plina-Stablina i Baćina, ali o onih čiji su korijeni plinjanski. Zajedno s fra Marijom misu je služio njihov župnik fra Paviša Norac Kevo, Metkovcima dobro poznat s njegove službe u Metkoviću. Okupljene je posebno radovalo da su tijekom mise obavljena i krštenja dvojice dječaka.
    Nas je, opet, dodatno obradovao pogled na podnožje Obličevca pod kojim se proteže trasa autoceste A10 (Ploče – spoj na A1), a baš pod Obličevcem su već izgrađene naplatne kućice, tj. spoj s već izgrađenom brzom cestom prema Pločama. Ta zahtjevna, kratka dionica od Obličevca do pod Mali Prolog dužine od 6,5 kilometara ima čak tri vijadukta i tri tunela. Trebala bi biti gotova do studenoga ove godine.