vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Planinari osvajali Durmitor

Metković, 14.8.2013. - Članovi Planinarskog društva Gledavac nedavno su boravili na trodnevnom izletu u Nacionalnom parku Durmitor u Crnoj Gori, koji obuhvaća planinu Durmitor s kanjonom rijeke Tare. Planina Durmitor ima 48 vrhova iznad 2000 m (najviši od njih je Bobotov kuk, 2523 m), 18 jezera smještenih iznad 1500 m (najviše je Zeleni vir na 2028), a najatraktivnije i najveće je Crno jezero koje je od Žabljaka, gdje su planinari bili smješteni, udaljeno 2 km.
    Izletu se odazvalo ukupno 27 planinara, od čega 22 članova PD Gledavac i petero planinara iz Ploča. Cilj im je bio osvojiti Bobotov kuk, najviši vrh planinskog masiva Durmitora, ali snijeg i led kojima je vrh još uvijek bio prekriven spriječio ih je u tome pa su izabrali uspon na neznatno niži vrh Prutaš (2393 m), s kojega puca veličanstven pogled na Veliko Škrčko jezero.
    Osim Durmitora planinari su obišli i kanjon rijeke Tare koji je s 1333 m najdublji kanjon u Evropi, a u svijetu drugi nakon Grand Canyona na rijeci Colorado. Prošetali su mostom na Đurđevića Tari nad kanjonom dubine 150 m, a na povratku su obišli i poznati manastir Ostrog iz 17 st. koji je smješten uz skoro vertikalnu liticu visoko na planini Ostroška greda.