vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Pjesničke majstorije Luka Paljetka

Metković, 13.8.2013. - U povodu 70. rođendana akademika Luka Paljetka sinoć je na terasi Arheološkoga muzeja Narona u Vidu održana Autorska pjesnička večer na kojoj je Luko Paljetak govorio stihove svojih pjesama, a Darko Matićević pjevao Paljetkove pjesme koje je sam uglazbio.
    Stotinjak stolica na terasi bilo je premalo za sve koji su došli čuti Paljetka, majstora riječi, ali i izražajnoga govornika svojih stihova. Domaća publika imala je prigodu prva čuti dvije nove Paljetkove pjesme koje je, inspiriran prostorom antičke Narone, posvetio carici Liviji. Treća nova pjesma nastala je u vrtu Darkove bake Ruže koja je i sama došla poslušati Luka i Darka te joj je Paljetak predao prigodan dar.
    Prema izrazima lica posjetitelja dalo se zaključiti da je Paljetkova poezija izvrsno primljena, a čini se da je i sam Paljetak bio iznenađen prijmom pa je nakon predviđenoga programa pročitao i svoje parafrazirane stihove na Lucićevu Jur ni jedna na svit vila, posvećene modernim djevojkama. No tu nije bio kraj. Kada se publika već počela razilaziti Paljetak ih je pozvao da čuju još jednu njegovu pjesmu nastalu u ratu kada su ljudi nahvao granatirali prostor Arboretuma u Trstenome, ladanjskoga posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze, u kojemu je znala boraviti i jedna od Paljetkovih muza – Cvijeta Zuzorić, inače neretvanskih korijena.