vijesti www.metkovic.hr

 Stručni skup

Strategija razvoja doline Neretve

Metković, 12.8.2013. - U organizaciji Udruge studenata doline Neretve u prošli petak je u Gradskom kulturnom središtu Metković održan stručno-znanstveni skup pod nazivom Izazovi budućeg strateškog razvoja doline Neretve. Strategije budućega razvoja doline Neretve prezentirali su gradonačelnik Metkovića Božo Petrov, gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić te župan dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić. Okupljene je na početku pozdravio prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu.
    Metkovski gradonačelnik Petrov svoje je izlaganje započeo kratkim osvrtom na važnost Metkovića kao središta društvenog, kulturnog i gospodarskog života doline Neretve do 1990., ustvrdivši kako je grad u posljednjih dvadesetak godina stagnirao na svim poljima. U nastavku je detaljno govorio o planovima koje aktualna vlast s njim na čelu namjerava ostvariti kako bi se iskoristili svi potencijali koji su trenutno nedovoljno ili u potpunosti neiskorišteni, posebno u turizmu, poljoprivredi, kulturi i obrazovanju. Najavio je kako će gradska vlast napraviti sve što je u njenoj moći da bi se stvorila pozitivna gospodarska klima, što bi u konačnici trebalo rezultirati većim brojem investicija, a time i otvaranje novih radnih mjesta, a što je preduvjet da se mladi i sposobni Metkovci nakon studija u što većem broju vrate u rodni grad i svojim znanjem pomognu njegovu razvoju.
    U nastavku je svoje izlaganje održao gradonačelnik Ploča Vejić, a nakon njega je o mogućnostima gospodarskoga razvoja doline Neretve govorio župan Dobroslavić.
    Spomenuti stručni skup prvi je interdisciplinarni projekt takve vrste koji su organizirali studenti iz doline Neretve, svjesni velikoga značaja i potencijala svoga zavičaja, kako za Dubrovačko-neretvansku županiju, tako i za cijelu Republiku Hrvatsku. Dugoročni im je cilj da takvi skupovi postanu tradicionalni te da svake godine u dolinu Neretve dođe što više najboljih studenata Sveučilišta u Zagrebu, a da se domaći studente potaknu na veći angažman u u lokalnoj zajednici.