vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Crnome putu nesretno izmakao veliki štit

Metković, 10.8.2013. - Danas održani 16. maraton lađa na Neretvi donio je obilje uzbuđenja. U borbi za prva tri mjesta smjenjivalo se šest lađarskih posada, od kojih dvije metkovske. Crni put je od samoga početka bio iza vodeće Stabline, a nakon raspleta nizvodno od Komina, kada je Gusar prešao u vodstvo, čak je u jednome trenutku bio malo ispred favoriziranih Kominjana. No, prava se drama odigrala na Crnoj rijeci, neposredno pred ulazom u Pločanski zaljev.
   Sve do iza Opuzena u prvoj šestorki bile su tri metkovske ekipe: Crni put, Jerkovac i Vid. Tada u proboj kreće kominski Gusar kojega u parić prati Jerkovac, dok uz obalu Stablinu prati Crni put. Na ključnoj dionici između Komina i ulaska u Crnu rijeku ponovno nastaje gužva i preslagivanje, no Crni put nevjerojatnom silinom s četvrtoga se mjesta porvana s Gusarima, nažalost u vanjskoj stazi pa Gusari prvi ulaze u Crnu rijeku, što im daje veliku prednost. Izvrsni Jerkovac se s Baćinom bori za četvrtu poziciju, a Vid u Crnu rijeku ulazi kao sedmi.
   Nekoliko stotina metara pred ulaskom u Pločanski zaljev Crni put uspijeva dostignuti i prestignuti Gusara, ali im se tada događa nevjerojatan peh. Zapinju za konop jedne uz obalu privezane brodice, zastaju i propuštaju Gusara i Stablinu.
   Na kraju kominski Gusar slavi peti put zaredom, Stablina je druga, Crni put teći, Žrnovski galijoti četvrti i Jerkovac peti. Vid je zadržao svoje sedmo mjesto.
   Proglašenje pobjednika bilo je dosta neobično. Podijeljene su kolajne i štitovi, s tim da su najavljene žalbe jer izgleda da je bilo nesportskoga ponašanja.
   Crnome putu brončanu kolajnu i mali štit dodijelili su gradonačelnici Vejić i Petrov, Stablini je srebrnu kolajnu i mali štit dodijelio župan Dobroslavić, dok je Gusaru to učinio predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.