vijesti www.metkovic.hr

 EU

340 policajaca u mješovitim ophodnjama

Metković, 31.7.2013. - Jučer je na Graničnom prijelazu Nova Sela održana svečanost povodom završetka Projekta Izgradnja kapaciteta pripadnika policijskih snaga u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj za obavljanje mješovitih ophodnji. Spomenuti projekt je od 25. listopada 2012. provodila Uprava za granicu Ravnateljstva policije RH i Granična policija Bosne i Hercegovine, uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te pod pokroviteljstvom Ujedinjenoga Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Vrijednost projekta je oko 112.000 američkih dolara.
    Na svečanosti su bili zamjenica britanskog ambasadora Jo Lomas, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu RH Zlatko Sokolar, direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić i predstavnica Međunarodne organizacije za migracije Sasha Barnes. Oni su okupljene ukratko izvijestili o provedbi i kvaliteti spomenutoga projekta te o njegovom značaju i sigurnosti zajedničke državne granice.
    Tijekom trajanja projekta obuku je prošlo 340 policijskih službenika, po 170 iz svake države. Za 35 rukovoditelja graničnih policija obiju država provedene su na regionalnoj i lokalnoj razini i dvije radionice vezane za provedbu Sporazuma o suradnji u nadzoru državne granice i Protokola o provedbi mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu u kontekstu ulaska Republike Hrvatske u EU.
    Na kraju svečanosti zamjenica britanskog ambasadora Jo Lomas uručila je načelniku Uprave za granicu Zlatku Sokolaru i direktoru granične policije BiH Vinku Dumančiću certifikate za 340 policijskih službenika koji su prošli spomenutu obuku.
    Po završetku svečanosti, načelnik PGP Metković Zoran Pulić zainteresirane visoke goste i predstavnike medija proveo je kroz prostorije raznih služba koje djeluju pri GP Nova Sela, od kojih su najimpresivnije one Granične veterinarske postaje.