vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Svečana sjednica Gradskoga vijeća

Metković, 20.7.2013. - Sinoć je u kazališnoj dvorani Gradskoga kulturnog središta održana Svečana sjednica Gradskoga vijeća grada Metkovića na kojoj su petorici naših sugrađana uručena javna priznanja – Nagrade grada Metkovića.
    Uz mnogobrojne građane na Sjednicu su došli župan Nikola Dobroslavić i dožupanica Marija Vučković kao i gradonačelnici i načelnici neretvanskih gradova i općina te susjednih općina u BiH. Nakon što ih je sve pozdravio, predsjednik Gradskoga vijeća Marin Veraja pročitao je i pozdravne telegrame te za govornicu pozvao gradonačelnika Metkovića Božu Petrova.
    Petrov se u svome govoru osvrnuo na kratko razdoblje otkako je Most nezavisnih lista preuzeo upravljanje gradom. Rekao je da je nova vlast Grad zatekla u teškoj situaciji pa je poduzela konkretne mjere štednje, koje su već dale neke rezultate. Tako su samo u mjesec dana gradskim zaposlenicima, tetama u vrtiću i ostalima uspjeli isplatiti dvije plaće. Upozorio je da strahuje kako će se na koncu pokazati da je minus u blagajni gotovo ravan jednogodišnjem proračunu te da će im, možda, trebati cijeli mandat da ga izravnaju na nulu. Osim mjera štednje i odgovornoga financijskog ponašanja započela je kompletna reorganizacija gradske uprave koja će se ubuduće koristit najsuvremenijim softverskim rješenjima, što će znatno olakšati upravljanje gradom, ali i omogućiti građanima da budu bolje upoznati s radom gradskih služba. Petrov je najavio i neke konkretne projekte kao što su značajan razvoj turizma, u tu svrhu i izgradnja sportskoga centra te projekte za koji će novac stići iz raznih fondova. Zahvalivši svima što su došli uveličati Svečanu sjednicu Petrov im je čestitao Svetoga Iliju i Dan grada Metkovića.
    Nakon gradonačelnika je na pozornicu izašao župan Dobroslavić koji se okupljenima obratio s nekoliko prigodnih riječi. Kazao je da naša županija ima što ponuditi Europi i još jednom naglasio nužnost što skorije gradnje Pelješkoga mosta.
    Pred kraj Sjednice, predsjednik Odbora za imenovanja i javna priznanja Nikola Grmoja pročitao je obrazloženja za dodjelu Nagrada grada Metkovića, koje u ove godine dobili Lajla Mišur Volarević, Zdravko Vučićević, Tomislav Nogolica, Patrik Ćavar (Nagradu primio otac Zvonko) i Slavko Goluža. Potom je gradonačelnik Petrov laureatima uručio nagrade, a u ime svih nagrađenih zahvalio je gospodin Nogolica.
    Poslije Sjednice u predvorju GKS-a za sve je priređen skroman domjenak.

Vijenci za preminule i poginule sugrađane
    Jučer su predstavnici grada, političkih stranaka i udruga proizašlih iz Domovinskoga rata položili vijence i zapalili svijeće pred Središnjim križem na Groblju sv. Ivana i pred Spomenikom poginulim hrvatski braniteljima s područja grada Metkovića. Na groblju je odrješenje molio župnik fra Petar Gulić.

Vežina izložba u GKS-u
    Kao i svake godine i ove je pred Sv. Iliju u grad došlo jedno veliko slikarsko ime. Izložbu slika Mladena Veže sinoć je u Galeriji GKS-a u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Metković i u nazočnosti mnogih građana otvorio gradonačelnik Petrov.