vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Fotografije čudesne Neretve

Metković, 10.7.2013. - Sinoć je u organizaciji Udruge Lijepa naša za Dubrovačko-neretvansku županiju i Grada Metkovića upriličena tematska izložba fotografija s motivima Neretve autora Nenada Medaka. Riječ je o Neretvaninu koji živi i radi u Splitu, koji je srcem i fotoaparatom stalno prisutan u svojoj dolini, a čije se fotografije zbog iznimne ljepote motiva i kvalitete slika nalaze po cijelom svijetu, a desetak ih je i u Briselu.
    Izložba je dio kampanje pod nazivom Mjesec hrvatskih rijeka koju od 19. lipnja do 14. srpnja provodi Word Wide Fund For Nature (WWF), a svrha joj je predstaviti sedam različitih hrvatskih rijeka ili Sedam riječnih čuda Hrvatske koje se ističu svojom iznimnom biološkom raznolikošću i čudesnim krajobrazima. Neretva spada u jedno od tih sedam čuda, što znači da njezina vrijednost prepoznata daleko izvan Hrvatske.
    Prilikom otvaranja izložbe o razlozima njenog postavljanja te o autoru i njegovom radu prisutne je upoznala predsjednica Udruge Lijepa naša Ana Musa, nakon čega im se s nekoliko prigodnih riječi obratio i sam autor Nenad Medak. Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur.
    U prigodnom popratnom programu nastupili su Borna Petrović, koji je izveo dio scenskog prikaza Neretva živi, autorica Nade Ivanković i Željke Petrović Bulić, dok su u nastavku njih dvije govorile stihove Ivice Žderića o Neretvi i Neretvanskoj dolini. Okupljene je posebno oduševila Selma Oršulić koja je uz gitaru otpjevala nekoliko poznatih neretvanskih napjeva i još poznatiju Providencu. Uz izložbu fotografija posjetitelji su mogli pogledati i izložbu unikatnih rukotvorina koje su izradile članice pločanske Udruge Šufit. Tijekom razgledanja izložaba upriličeno je potpisivanje Povelje za očuvanje hrvatskih rijeka koja će se u nedjelju, 14. srpnja uručiti ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću.