vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Gradska knjižnica u novim prostorima

Metković, 15.5.2013. - Jučer su u Metkoviću su svečano otvorene nove prostorije Gradske knjižnice u Ulici kralja Zvonimira. Dogodilo se to točno 140 godina nakon što je 1873. u Metkoviću otvorena Hrvatska narodna čitaonica neretvanska, kada je don Mihovil Pavlinović održao svoj poznati govor.
    Na svečanosti se okupljenima najprije obratila ravnateljica knjižnice Vesna Vidović, koja je ukratko opisala povijest metkovske knjižnice staru točno 140 godina te ih upoznala s prostorom i sadržajima nove knjižnice, zahvalivši svima koji su na bilo koji način pridonijeli da se knjižnica preseli u novi prostor. Zatim je o zamisli da se zgrada stare Vage temeljito sanira i preuredi za potrebe Gradske knjižnice, Prirodoslovnoga muzeja i budućega Parka prirode delta Neretve govorio metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić. Gabrić je zahvalio i bivšoj i sadašnjoj Vladi, odnosno Ministarstvu kulture koje je izdvojilo značajan novac da se tako važan kulturni projekt realizira. Isto tako zahvalio je arhitektu Goranu Raki, koji je autor projektnog rješenja te Željku Glaviniću, tj. firmi MGA i njihovim kooperantima koji su radove kvalitetno izveli.
    Nova knjižnica proteže se na četirima etažama neto površine 800 metara četvornih, od čega su etaže na prvome i drugom katu namijenjene korisnicima, dok se u podrumu nalazi spremište za knjižnu građu, a u potkrovlju su uredske prostorije s čajnom kuhinjom i dvoranom za sastanke.
    Na prvome katu nalaze se odjeli za djecu i mlade te odjel za odrasle, koji su fizički odijeljeni. Na drugome katu nalazi se studijska čitaonica, višenamjenska multimedijalna dvorana, odjel multimedije, zavičajna zbirka te čitaonica periodike.
    Blagoslov novouređenoj zgradi i prostorijama knjižnice zajednički su udijelili župni vikar župe sv. Ilije fra Lukica Vojković i župnik župe Gospe Snježne don Mladen Margeta, nakon čega je, simboličnim presijecanjem vrpce, knjižnicu otvorio gradonačelnik Stipo Gabrić. Svečanost otvaranja uveličali su: Gradska glazba Metković, Klapa Sv. Nikola i članovi Udruge Domagojevi strijelci iz Vida.