vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Ispiranje mozga ili pranje zubića?!

Metković, 27.1.2013. - U organizaciji Građanske inicijative Roditelji doline Neretve sinoć je u Gradskom kulturnom središtu Metković održano predavanje o zdravstvenom odgoju u školama pod nazivom Ispiranje mozga ili pranje zubića?!. Predavači su bili mr. sc. Josip Markotić, bioetičar i znanstveni novak na Institutu Ivo Pilar te građanski aktivisti dipl. soc. radnik Krešimir Miletić iz Udruge Vigilare.
    Predavanje je otvorio Josip Markotić koji je ukratko predstavio program zdravstvenog odgoja što se počeo provoditi u osnovnim školama, osvrćući se na nepravilnosti koje su prethodile uvođenju toga programa u škole. Posebno je istaknuo kako se ni roditelji ni Crkva ne protive uvođenju zdravstvenoga odgoja u škole nego smatraju da je sporan četvrti modul tog programa pod nazivom Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, odnosno da je upitna njegova informativnost i nepristranost.
    Iznoseći primjere iz knjiga iz kojih bi osnovci različitih uzrasta trebali učiti zdravstveni odgoj Krešimir Miletić je rekao kako je sadržaj toga programa vjernicima apsolutno neprihvatljiv jer se protivi katoličkom svjetonazoru. Upozorio je na činjenicu da pod krinkom zaštite djece program promiče promiskuitetno ponašanje i raniji ulazak u spolne odnose, što će čitave naraštaje mladih onesposobiti za brak, obitelj, vjernost i ljubav, a to su temeljne vrijednosti za sretan obiteljski život. Također je upozorio na činjenicu da se takvim programom krši članak 63. Ustava Republike Hrvatske po kojemu roditelji imaju pravo i obvezu samostalno odlučivati o odgoju svoje djece te da su neki dijelovi takvoga programa zdravstvenog odgoja u sukobu s navedenim člankom Ustava. Miletić je rekao kako je zdravstveni odgoj potreban, ali da roditelji imaju pravo na izbor između najmanje dva programa od kojih će jedan biti u skladu s kršćanskim vrjednotama i svjetonazorom koji su dominantni u hrvatskom društvu. Roditeljima kojima je neprihvatljiv zdravstveni odgoj koji se provodi Miletić je na kraju tribine preporučio da o tome razgovaraju i s drugim roditeljima te da kroz vijeća roditelja u školama o svojim stavovima informiraju ravnatelje škola, a onda i nadležno Ministarstvo.
    Na početku i na kraju predavanja u auli GKS-a roditelji su potpisivali peticiju Udruge GROZD protiv spolnoga odgoja kao dijela zdravstvenoga odgoja u hrvatskim školama. Prikupljeni potpisi predat će se u tajništva škola, a biti će proslijeđeni i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa RH te Udruzi GROZD koja će javnosti iznijeti konačan broj potpisnika.