vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Nema opasnosti od uzvodnih akumulacija

Metković, 24.1.2013. - Od Elektroprivrede BiH dobili smo podatke da se nizvodno od HE Salakovac tijekom današnjega dana ispušta oko 550 m3/s, što je za oko 70-80 m3/s manje nego tijekom jučerašnjega dana. U akumulaciji HE Jablanica osigurano je još prostora za prijem novih količina vode.
    S prolaskom današnje fronte mogu se sagledati efekti novih padalina, ali su aktualne procjene takve da će se u narednim danima ukupno ispuštanje vode nizvodno od HE Salakovac nastaviti s maksimalnih 550 m3/s. Očekuje se stabilizacija vremenskih prilika, tj. prestanak padalina i smanjenje prirodnih dotoka vode.
    Ispuštanjem vode nizvodno od HE Salakovac ne ugrožava se sigurnost ljudi i materijalnih dobara nizvodno od Hidrolektrane. U potpunosti se poštuju sva ograničenja iz vodnih dozvola za sve tri hidroelektrane.
    Vodostaj Neretve u Metkoviću danas u 11 sati stagnirao je na 270 cm. Od jučer u 7 sati do jutros u 7 palo je 33 lira kiše po četvornome metru, što je prouzročilo manje probleme u nekom ulicama na desnoj strani grada, a pretpostavljamo i ponegdje na lijevoj strani.
    Mi smo obišli neke dijelove grada i Vid te se uvjerili da poplavnih voda još nema. Naime oborinske vode slijevaju se na niža područja izvan naseljenoga dijela, a na onim mjestima gdje im je otjecanje spriječeno poplavile su dijelove ulica. Promet se osim na početku Zagrebačke i dijelom Ulice Matije Gupca (gdje se ne preporučuje osobnim automobilima) odvija gotovo normalno.