vijesti www.metkovic.hr

 Policija

Zaplijenjeno više od 232 kg marihuane

Metković, 23.1.2013. - U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj danas je održana konferencija za medije povodom zapljene velike količine droge marihuane na MCGP Karasovići.
  Uz načelnika PU dubrovačko-neretvanske Tonćija Radibratovića, voditelja Odjela kriminaliteta droga Hrvoja Neusidla i voditelja Odjela za graničnu kontrolu i zaštitu državne granice Mata Barišića, konferenciji su nazočili predstavnici carine, i to pomoćnica pročelnika Carinarnice Ploče Vedrana Starić te predstojnik Carinske ispostave Karasovići Miho Arbulić.
  Suradnjom policijskih službenika Policijske postaje Gruda i djelatnika Carinske ispostave Karasovići, na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Karasovići spriječen je pokušaj krijumčarenja 232,794 kg marihuane.
  Naime, oko ponoći, u noći s ponedjeljka na utorak, 21/22. siječnja, prilikom ulazne granične kontrole na MCGP Karasovići, kontrolirano je teretno vozilo s priključnim vozilom, albanskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 47-godišnji državljanin Albanije. Tijekom obavljanja granične kontrole od strane granične policije i djelatnika carine, u prednjem dijelu priključnog vozila uočen je posebno prerađen prostor u kojem se nalazilo više pvc i platnenih vreća s paketima karakterističnim za pakovanje opojnih droga.
  Zbog sumnje u krijumčarenje opojnih droga 47-godišnji vozač je uhićen i doveden u prostorije policije na kriminalističko istraživanje.
  Temeljem naloga Županijskog suda u Dubrovniku obavljena je detaljna pretraga teretnog i priključnog vozila kojom prilikom je pronađeno 220 omota s ukupno 232,794 kg marihuane.
  Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnova sumnje da je 47-godišnji vozač počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Osumnjičeni 47-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU dubrovačko-neretvanske, a kriminalističko istraživanje se nastavlja u cilju utvrđivanja svih okolnosti odnosno otkrivanja i procesuiranja osoba uključenih u ovo krijumčarenje.
  Vrijednost zaplijenjene marihuane procjenjuje se na oko 4 000 000 kuna. U uličnoj preprodaji na području RH dosegla bi iznos od skoro 12 000 000 kuna dok bi ta vrijednost na zapadnom europskom tržištu bila duplo veća.
  Tijekom protekle 2012.godine na državnoj granici s Crnom Gorom zabilježene su rekordne zapljene u broju slučajeva i oduzetoj količini opojne droge. U ukupno 66 slučajeva na ovom graničnom prijelazu zaplijenjeno je oko 280 kg marihuane, preko 21 kg hašiša, više od 24 kg heroina i dr.
  Duži niz godina djelatnici policije i carine uspješno surađuju u suzbijanju svih oblika krijumčarenja, a posebno krijumčarenja opojnih droga što u konačnici i dovodi do ovakvih velikih zapljena droga.