vijesti www.metkovic.hr

 Fotografija

Talijani na misi u Matijevićima

Metković, 18.1.2013. - Javio nam se Ante Šprlje koji je utvrdio da je ratna fotografija na kojoj su talijanski vojnici na misi snimljena u Matijevićima. To nam je u svome e-mailu potvrdio i Branko Kaleb. Eo što Ante piše:
    Evo me sada sa 100% potvrdom da se radi o Matijevićima i mjestu kako sam rekao. Baba mi ima 92 godine pa mi je detaljno ispričala sve.
    Talijani su odmah po dolasku koristili prostor ispred naše konobe (bio je prostran i malo uzvišen u odnosu na cestu kao i sada) kao mjesto za održavanje mise. U ovom slučaju talijanski svećenik (radi se o prvim misama) stoji ispred kuće pok. Stipana Nikolića. On je imao sina Miju Nikolića, a od živih je sada živ samo unuk Momir (Damir) Nikolić koji se odselio iz Matijevića i živi u Ul. Stjepana Radića u Metkoviću. Za misu se kao oltar koristio drveni stol koji se i sada nalazi u mojoj garaži.
    Na misu su išli i Matijevčani iako nisu razumjeli talijanski, smatrali su "misa je misa". Na slici se vidi skupina njih (lijevo), ali se ne razaznaju lica jer je fotografija nažalost mala.
    Nakon što su Nijemci 1943. godine smijenili Talijane oni su ukinuli održavanje misa na ovaj način.

    Mi uz ovu vijest prilažemo i drugu fotografiju koju nam je poslao Mario Talajić i koja je najvjerojatnije također snimljena negdje na cesti pod Rujnicom.