vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Kako je priznata Hrvatska

Metković, 15.1.2013. - Danas slavimo (jesmo/jeste li?) međunarodno priznanje Republike Hrvatske koje se većinom događalo ratnoga siječnja 1992. Kada nas je, konačno, prije 21 godinu priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske unije, ali i Austrija, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška, Švicarska i Kanada, znali smo da je konačno posađeno mlado stablo suverene hrvatske države. Trebalo ga je još samo obraniti od štetočina i početi njegovati.
   Vatikan je Hrvatsku priznao nešto prije, 13. siječnja, i tako vjerojatno utjecao na mnoge, no zaboravljamo jedan, za ratne prilike kada je svaki dan bio godina, puno stariji događaj. Dana 19. prosinca 1991. Hrvatsku je priznao Island. Drznuli su se potomci drevnih Vikinga ne sramotiti svoje pretke koji su uvijek gledali naprijed. To ih je puno prije Kolumba dovelo do američkoga kontinenta. Znani su i kao Normani, ljudi sa sjevera koji su osvojili zapadnu francusku obalu koja i danas nosi njihovo ime. Zanimljivo je kako su ti se ti osvajači u nepunih pola stoljeća stopili s osvojenima te primili njihov jezik i kršćanstvo, a malo potom sve to izvezli na britanski otok.
   Pokazali su Islanđani i u najnovijim događanjima da ih se pretci ne trebaju stidjeti. Kada su zapali u krizu jednostavno su pokazali zube bankarskome sustavu tražeći da i bankari preuzmu svoj dio odgovornosti za krizu. Tako su reagirali malobrojni potomci Vikinga na Islandu, državi koja je gotovo dvostruko veća od naše, ali ima više nego deset puta stanovnika manje. Imaju Islanđani među nogama ono što mi Hrvati više ni ne smijemo spominjati. Jer će nas odmah proglasiti homofobima.
Ivica Puljan