vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Izvještajna skupština UNL-a

Metković, 4.1.2013. - Koncem prošle godine održana je Izvještajna skupština Udruga lađara Neretve na kojoj je podneseno Izvješće o radu Udruge u razdoblju od 1. siječnja do 29. prosinca te Financijsko izvješće i Izvješće Nadzornoga odbora.
    Nakon što je pozdravio predstavnike lađarskih udruga predsjednik ULN-a Marko Marušić izvijestio ih je o radu Udruge u 2012. Dosta se radilo na promociji Maratona u Hrvatskoj, a ostvareni su i kontakti s predsjednikom RH i medijskim kućama. Promidžba je uključivala posjet sajmovima, veslanje lađom od Neretve do Dubrovnika, suorganizaciju u novoj manifestaciji kao što je utrka Klek-Neum i u projektu Pelješki most, a lađari su ponovno sudjelovali u snimanju HBO serijala Igre prijestolja, od čega je ULN ostvarila dobit. Udruga je pomogla i ekipi njemačke televizije koja je snimala dokumentarac o Maratonu te se aktivno uključila u prošlogodišnje Dane Neretve u Zagrebu, a sudjelovala je u i u humanitarnoj akciji za djecu Hrvatske Kostajnice. Sve je to samo dio aktivnosti Udruge u 2012.
   Marušić je na Skupštini objasnio dva problema koje su imali u organizaciji Maratona. Jedan je kada su morali otkazati HRM-ovu jahtu Učka te na brzinu angažirati dva prateća broda za uzvanike, a drugi je neobjašnjivo nepojavljivanje slavonskih kuburaša koji su trebali označiti starat utrke.
   Tijekom zadnjega Maratona snimljen je kvalitetan dokumentarni materijal koji će biti korišten u promotivne svrhe. Udruga namjerava predlagati projekte za novac iz EU fondova pa se nedavno učlanila u LAG Neretva. Stoga je Marušić predložio da se razmisli o zapošljavanju jednoga profesionalca koji bi obavljao sve složenije poslove što se očekuju u radu Udruge, a za što je predviđena mogućnost u Pravilniku o radu.
    Iznesena je i ideja da se izmijeni odredba Statuta po kojoj registrirani kajakaši i kanuisti ne mogu nastupati na Maratonu. Njome bi se dopustilo da svaka ekipa može imati jednoga do dva takva veslača, čime se želi podignuti razina stručnoga rada tijekom priprema.
    Nakon što je Skupština prihvatila Marušićevo izvješće, o 15. maratonu lađa izvijestio je direktor Maratona Mario Sršen, koji je rekao da je u načelu zadovoljan kako je sve skupa prošlo, iako je bilo određenih problema. Istaknuo je složenu suradnju s raznim protokolima dužnosnika, sigurnosne probleme na samoj rijeci te odustajanja od pokušaja naplate i regulacije plovidbe malih plovila, jer je u nekim situacijama skoro došlo do fizičkoga obračunavanja. Zbog toga će ubuduće u vrijeme održavanja Maratona Udruga od mjerodavnih zatražiti koncesiju na plovidbu Neretvom. Sršen je istaknuo da suci tijekom utrke nisu zamijetili ništa sporno niti je ijedna ekipa nakon nje podnijela žalbu. Govorio je i o nekim detaljima koje treba ispraviti, tj. precizno odrediti, kako na brzinskim utrkama u Opuzenu ne bi dolazilo do nesporazuma.
    Davor Petković podnio je Skupštini detaljno financijsko izvješće iz kojega se vidjelo da je Udruga tijekom 2012. ostvarila 645.355 kn prihoda, dok su joj rashodi bili 623.396 kn. Tako se početkom 2013. na računu našlo 21.959 kn. Tomu treba pridodati i neizvršene obveze sponzora i Udruge koji će račun podebljati za još 20.000 kn. Financijsko izvješće prihvaćeno je jednoglasno.
    Predsjednik Nadzornoga odbora Ante Šprlje govorio je o potrebi sklapanja pismenih ugovora sa sponzorima te o nekim promjenama u poslovanju ULN-a do kojih mora doći kako bi se otklonile sporne situacije. Neke od njih su kada se sponzori i pokrovitelji ne pridržavaju dogovora sklopljenih pred Maraton.