vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Kraj jedne ere

Metković, 31.12.2012. - Demonstrirajući prvi put javno svoju žarulju Thomas Edison je 31. prosinca 1879. rekao da će električna struja biti tako jeftina da će ubuduće samo bogataši koristiti svijeće. Danas, 31. prosinca 2012., nakon 133 godine, U Europskoj uniji označit će se kraj uporabe klasične žarulje koja se sve te godine gotovo nije promijenila.
   Mi ćemo pričekati još šest mjeseci, sve dok ne potpadnemo pod europske zakone, a onda će nam se umjesto simpatične kruške koja je davala nama drago toplo svjetlo (jest da je neprimjereno vrtjela naša brojila) u trgovinama nuditi hladna i kudikamo skuplja čudovišta sklepana negdje po kineskim tvornicama u kojima radnici rade za šaku riže i svakodnevno umiru od bogtepita kakvih isparavanja. Ništa za to. Milijuni u redu čekaju taj posao.
   Prijepori oko uvođenja tzv. ekološke rasvjete nisu za odbaciti. Istina je da se štedi, ali što unosimo u svoje domove?
   Kada je Ante Marković nakratko stvorio iluziju socijalističkoga kapitalizma (smrdi li vam to na što?) diljem Triglavardarije otvoriše se Free shopovi u kojima smo konačno mogli kupiti neke stvari zbog kojih smo do tada morali u Trst, Udine, Molfacone… Bila su to vremena kada su nam Slovenci, zbog blizine granice, nabijali kompleks. Mi smo još dobro prolazili u odnosu na one iz Niša ili Skopja.
   U jednome metkovskome Free shopu na Đumruku kupio sam tada veliku okruglu štednu žarulju marke Philips (na kojoj, za razliku od danas, nije pisalo Made in PRC). Motiv nije bio štednja nego trajnost. I trajala je punih 15 godina.
   Kako je stisnula kriza tako sam malo-pomalo počeo klasične žarulje zamjenjivati štednima. Desetak su i više puta skuplje i trebale bi toliko puta dulje trajati uz manju potrošnju. Vraga, traju kudikamo kraće, a kada „crknu“ nemamo kamo s njima. Imamo, ako ne znamo što je u njima. Na Dubravicu. I ne samo to. Svjetlo im je toliko jadno i hladno da u zimskim danima treba u peć ubaciti koju bilju više kako bismo kompenzirali neugodan osjećaj hladnoće te tako anulirali svu uštedu.
   Kako piše portal Zdrav život „Britansko Ministarstvo zdravstva izdalo je upute koje je preporučljivo slijediti ukoliko vam se razbije štedna žarulja. Te vrste žarulja, naime, sadrže živu koja može biti opasna za ljudsko zdravlje, a posebice za djecu.
   Živa koju sadrže štedne žarulje jako je opasna, a otrovnija je čak i od olova ili arsena. Može izazvati glavobolju, dezorijentiranost, neravnotežu i razne druge zdravstvene probleme ako se udahne. Mnogim ljudima s alergijama već i samo dodirivanje ostataka koji sadrže živu ili udisanje uzrokovat će probleme s kožom i druge teške poremećaje.
   Stoga kada vam pukne žarulja treba dobro provjetriti kuću i napustiti je barem na 15 minuta. Ukoliko se u okolini puknute žarulje nalazi neka hrana, posebice ona koja sadrži dosta vode, najbolje ju je ne konzumirati.
   Osim toga, Britansko Ministarstvo upozorava da se ostatci slomljene žarulje ne čiste usisavačem, jer se na taj način živa raspršuje i kontaminira ostale dijelove kuće pri ponovnom korištenju. Ostatke žarulje je nabolje pomesti običnom metlom i držati u zatvorenoj vrećici, a potom izbaciti iz kuće u smeće za opasni otpad, koji kod nas nažalost ne postoji. Pri tom treba koristiti gumene rukavice kako bi se zaštitili od kontakta sa staklom i živom. „
   Sva nam je sreća da smo uz granicu s čije će se druge strane još dugo moći kupiti klasične žarulje. A štednja? Pa koristite samo one koje vam trebaju. Ostale gasite.
Ivica Puljan