vijesti www.metkovic.hr

 Demografija

Metković se popeo na 25. mjesto

Metković, 19.12.2012. - Napokon smo dobili kakve-takve rezultate popisa stanovništva koji se obavio prije 20 mjeseci. Nema što, duboko smo zaglibili u informatičkome dobu 19. stoljeća. Ne zbog informatike nego zbog vladajućih koje kao da nije briga koliko nas je, tko smo i što smo, s koliko hladnjaka, perilica, internetskih priključaka i sl. raspolažemo. Pri tome odgovornost gotovo podjednako dijeli bivša i sadašnja vlast. Odnos je 8:12 mjeseci.
  Metković, i kao naselje i kao grad, spada u petu kategoriju (od 10 do 20 tisuća stanovnika). Kao naselje u odnosu na 2001. popeo se za dva mjesta. Sada je 25. najveće naselje u Hrvatskoj. Pretekli smo Čakovec i Kutinu, ali samo po broju stanovnika, dok ono drugo tek trebamo napraviti. U Dalmaciji smo ostali šesti grad, a u našoj županiji drugi. Raduje i podatak da nam je prosječna starost 37,2 godine (u Hrvatskoj je 41,7). Od 16.788 stanovnika tinejdžera je u Metkoviću 4.821, a radno sposobnih 11.075. Velik potencijal koji će tek trebati iskoristiti. Naravno, ovu brojku umanjuje oko tisuću djece koja su u procesu srednjoškolskoga obrazovanja, nekoliko stotina studenata, žene koje su se odlučile biti samo majke te oni koji bi trebali pronaći prekvalifikaciju jer se njihova struka više ne traži…
   Evo što smo uspjeli izvući iz dostupnih podataka koje je DZS RH objavio na mreži.
   Na kraju malo (dobrosusjedske) šale. U samome Metkoviću višak je žena, a u svim prigradskim naseljima muškaraca. Eto seoskim momcima šanse. Samo da se ne radi o curama koje su sa sela pobjegle u Metković pa ih je popis tamo zatekao. To cijelu stvar komplicira.