vijesti www.metkovic.hr

 Akcija

Mjerenje šećera i kolesterola

Metković, 18.12.2012. - U organizaciji Udruge dijabetičara grada Metkovića jučer je u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Metković upriličeno mjerenje kolesterola i glikoziranog proteina (HbA1c) u krvi.
     Mjerenje HbA1c provedeno je prvi put, a važnost tog dijagnostičkog testa je što se njime saznaje kolika je reguliranost šećera u krvi unatrag nekoliko tjedana ili mjeseci za razliku od mjerenja razine glukoze u krvi koja je pokazatelj trenutne situacije u organizmu.
     Akcija je provedena u vremenu od 9 do 12 sati, a odazvalo joj se 35 građana. Svi koji su pristupili mjerenju provjerili su kolesterol, a njih 22 provjerilo je i HbA1c. Mjerenja su kod osmero naših sugrađana pokazala izuzetno visoke vrijednosti dobivenih rezultata zbog čega im je preporučeno je da se jave svom liječniku opće prakse.
     Uz članove metkovske Udruge akciju su provodili predsjednik Splitskog dijabetičkog društva i koordinator za Dalmaciju Branko Lulić i dopredsjednica splitske Udruge Ljiljana Reparić te sestre iz Patronažne služba Doma zdravlja Metković.