vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Tradicionalni koncert KUD-a 'Metković'

Metković, 14.12.2012. - Sutra će se u Gradskom kulturnom središtu s početkom u 19,30 održati Božićno-novogodišnji koncert KUD-a Metković. U programu sudjeluju folklorne sekcije KUD-a „Metković“, članovi Mandolinskog orkestra te gosti – Kulturni centar Gatalinka iz Vinkovaca. Dođite i uživajte uživaju u pjesmi, plesu i adventskim običajima istočnog dijela Slavonske regije, koje će nam, između ostalog pokazati Vinkovčani.
    Tim koncertom KUD Metković zaključuje uspješnu godinu koju je prije mjesec dana okrunio gostovanjem u njemačkom Balingenu, kamo su otputovali na poziv Manfreda Stingela, osnivača Volkstanzgruppe Frommern koji je Metković posjetio ovoga ljeta. S obzirom da festival koji se održava u Heidenheimu uglavnom prikazuje pastirske igre, g. Manfred je želio vidjeti izvedbu naših Pjesama i plesova zapadne Hercegovine.
– Nastup u predivnom Kongresnom centru u Heidenheimu bio je iznimno uspješan. Prikazano je bogatstvo tradicije iz mnogih krajeva svijeta, mnoštvo prekrasnih nošnja i pučkih običaja. Pljesak mnogobrojne publike govorio je više od riječi. Bili smo ponosni i svjesni da je velika čast imati priliku prezentirati svoju tradiciju i svoj grad. Čast nam je bila pokazati publici naše Pjesme i plesove donje Neretve, a naročito gospodinu Manfredu, koji je jednom prilikom rekao da je nevjerojatno kako jednom pravom Nijemcu svaki put zasuze oči kada je sluša i gleda – prenijeli su nam iz KUD-a Metković svoje dojmove iz Njemačke.
    Jedino što se, inače pedantnim, Nijemcima potkrala pogrješka pa su uz nastup našega folklora na veliko platno projicirali panoramsku fotografiju Ploča, iako ona ima veze s Metkovićem. Načinio ju je svojedobno urednik ovih stranica i objavio na www.metkovic.hr te tako, možda, zbunio Nijemce.