vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

Građani su obvezni čistiti dimnjake

Metković, 10.12.2012. - Stigla nam je zima, a s njom i sezona grijanja. Kako mnoga kućanstva za grijanje koriste razne vrste peći ili sustave kojima je za rad potreban dimnjak, iz Ureda za gospodarstvo Grada Metkovića poručuju građanima da su obvezni dimnjake držati u propisanome stanju, za što je Grad angažirao dimnjačarsku službu.
    Temeljem članka 4. Zakona o zaštiti požara Gradsko vijeće grada Metkovića je odavno donijelo Odluku o dimnjačarskoj službi. U noj stoji da se radi o komunalnoj djelatnosti koja se mora obavljati trajno, a ovlašteni su dimnjačari dužni izraditi godišnji plan čišćenja i kontrole dimovodnih objekata te ga dostaviti komunalnome redaru. Isto tako građani su dužni omogućiti redovitu kontrolu i čišćenje ložišta i dimovodnih objekata te ne smiju dimnjačarima sprječavati pristup do njih. Uoči li dimnjačar nedostatke u sustavu dužan je pismeno obavijestiti vlasnika, koji ih mora otkloniti. Isto tako bit će obaviješten komunalni redar i nadležna inspekcija za zaštitu od požara.
    Na području grada Metkovića donedavna je koncesiju za obavljanje dimnjačarskih poslova imala firma Dimnjak Mirt s kojom je Grad raskinuo ugovor zbog neplaćanja koncesije. Nedavno je s Dimnjačarskim obrtom Fišter sklopljen Ugovor o privremenom obavljanju dimnjačarskih poslova pa su građani po gradu vidjeli nove dimnjačare. Međutim, dimnjačari se žale da građani nisu upoznati s obvezom kontrole i čišćenja svojih dimnjaka pa dolazi do nesporazuma.
    Ponavljamo, kontrola i čišćenje dimnjaka na obiteljskim kućama mora se obaviti jednom godišnje, a na stambenim zgradama i poslovnim prostorima dva puta. Kako se, uglavnom, ne radi o visokim troškovima apelira se na građane da zbog svoje, ali i tuđe sigurnosti dimnjake održavaju urednima. U suprotnome riskiraju plaćanje globe.
    Dimnjačarski obrt Fišter možete pozvati na 095 198 58 70.