vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Zima, zima – e, pa što je

Metković, 10.12.2012. - Ima nešto u nama Hrvatima (nije mane ni drugima, kako se to moderno kaže, iz regiona), nešto posebno kada je u pitanju naš odnos s državom, gradom ili općinom. Županija je tu gotovo nevažna jer se radi o političkoj izmišljotini stvorenoj da glumi neku vlast te da bude posrednik između vas i sebe samih. Na koncu, i sam izborni zakon formiranjem izbornih jedinca negira županije.
   Nije mi tema ustroj Lijepe nam naše nego snijeg. Sipao je obilato prošle zime dalmatinskom obalom i zaleđem. Nas je doslovno bio zasuo u kombinaciji s ledenom kišom, što je i najupornijima izbilo lopate iz ruka i natjeralo ih da uzmu krampove, ako su ih imali. Nismo imali dovoljno lopata primjerenih borbi protiv bijele pošasti, a krampova još manje. Tako je bilo i u prvoj poplavi 2010. Malo je koja kuća na desnoj strani grada imala lovačke čizme, a ni one nekima nisu bile dovoljne. Tako je to kada nas pogodi elementarna nepogoda. Ni bogata se Amerika ništa bolje ne nosi s time.
   Bio nas je zasuo snijeg, puno ozbiljnije nego Zagrepčane prije dva dana. Grad je bio potpuno blokiran. Nije bilo čarobnoga štapića koji bi ga maknuo s naših ulica. Istina, nemamo tisuće kilometara ulica kao Zagreb, ali imamo ih koju stotinu. Kilometara, a ne metara.
   I kako to unas obično biva, dignula se silna halabuka oko toga kako neke ulice nisu očišćene, kako je to sramota… Kao da Metković u pripravnosti drži desetak ekipa s odgovarajućim vozilima koje su u stanju očistiti, i odvesti, snijeg s gradskih ulica. Vjerojatno je najviše komentara dolazilo iz zastakljenih kafića uz vrući (zimi primjereno) punč-rum.
   Podlegao je bio tome prošle zime i metkovski gradonačelnik koji je svojim Ivanom Jelenom, opremljenim ralicom, pokušao zgrtati snijeg s gradskih ulica. Podlegao je tome jučer i njegov zagrebački kolega Bandić izjavivši da će službe do jutra snijeg pojesti ak' treba. Oba su falili. Čovjeku nije druge nego strpljivo se prilagoditi prirodi koja će uvijek biti jača od njega. Pri tome može pokušati učiniti nešto, ali ne treba očekivati velike rezultate. Shvatili su to Nordijci kojima je snijeg svake zime nešto najnormalnije pa se ni ne pokušavaju boriti s njime. Puste ga da prođe. Samo je kod nas odmah kriva država, grad općina.
   Inspiraciju za ovo dobih iz komentara posjetitelja jedne internetske stranice koji je o snježnoj nepogodi u Zagrebu napisao:
   ljudi u zagrebu je palo pola metra sniga i to unutar 24h! iz osobnih iskustava znam da toliko snijega u tako kratkom vremenu rijetko kada padne npr u Finskoj. zato imajte strpljenja, grad je ogroman, treba vremena i truda za ocistiti svaku ulicu i svaki parking. za promjenu pomozite i vi umjesto da tu pametujete, izadjite vanka, popricajte sa sustanarima iz svoje zgrade i kvarta, druzite se, pomozite jedni drugima. nemojte biti sebicni idioti kojima je vrhunac inteligencija i sposobnosti sjesti za racunalo i pljuvati po drugima, gradonacelniku, sluzbama itd td.
Ivica Puljan