vijesti www.metkovic.hr

 Gospodarstvo

Nove gospodarske veze s Talijanima

Metković, 2.10.2012. - Jučer je u Metkoviću boravilo izaslanstvo iz talijanske provincije Chieti (regija Abruzzo) i općine Ortona koje je došlo uspostaviti gospodarske veze s našim gradom i dolinom Neretve. Tom prigodom je potpisan Memorandum o suradnji.
    Kako je bilo najavljivano, Talijani su brodovima u dolinu Neretve trebali stići koncem srpnja, ali je zbog loših vremenskih uvjeta na Jadranu njihov dolazak bio otkazan. Radi se skupini poslovnih ljudi, uglavnom iz oblasti turizma, koje su predvodili Remo Di Martino, pročelnik za turizam provincije Chieti i vijećnica iz Ortone Simonetta Schazza. Talijani su prije svega zainteresirani za razvoj vjerskoga turizma i u Metkoviću vide „središnju postaju na putu u Međugorje“.
    Nakon što je metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić goste upoznao s Metkovićem i dolinom Neretve, domaće ugostitelje i turističke djelatnike je s talijanskom inicijativom upoznao g. Di Martino. Potom su g. Di Martino i gđa Schazza s metkovskim gradonačelnikom Gabrićem potpisali Memorandum o suradnji kojim bi se poboljšao i promicao Put Apostola Tome u Hrvatskoj i promovirala kultura i turizam grada Metkovića u Abruzzu. Uz to predviđena su dva godišnja sastanka: jedan u Metkoviću i drugi u Ortoni.
   Inače, regija Abruzzo je stekla veliko iskustvo u promicanju vjerskih i kulturnih itinerara Abruzza u Italiji i Europi i to kroz regionalni Program Culto e Cultura in Abruzzo i Cammini dell'Apostolo Tommaso. To se ponajprije odnosi na one aktivnosti koje favoriziraju pješačenje, kao što je fenomen hodočašća, u svim njegovim oblicima i načinima. Program svojim aktivnostima promiče lokalnu kulturu te poboljšava uvjete života ljudi kroz usluge hodočasnicima/turistima.
    Nakon službenoga dijela sastanka, gosti iz Italije posjetili su Ornitološku zbirku u Metkoviću, Muzej Narona u Vidu, a bilo je vremena i za plovidbu lađom te degustaciju neretvanskih gastronomskih specijaliteta.