vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Kominskim 'Gusarima' i 1. lađarska regata

Metković, 19.8.2012. - Na nedavnome 15. maratonu lađa pojavio se rekordan broj posada koje nisu iz doline Neretve, a prošloga petka je održana 1. međunarodna lađarska regata Klek-Neum na kojoj je sudjelovalo 12 lađarskih posada iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine.
    Regatu su organizirali Udruga za očuvanje neretvanske baštine Opuzen i Udruga lađara Neum, u suorganizaciji prekograničnih susjeda općina Slivno i Neum. Staza dužine oko devet kilometara vodila je iz Kleka do kraja zaljeva Neum-Klek, te natrag do cilja pred Hotelom Zenit u Neumu. Uvjeti za veslanje zbog velikih valova nisu bili najbolji pa je jedna lađa potopljena, ali valovi, očito, nisu smetali Korčulanima koji u takvim uvjetima i treniraju.
    Da su posljednje četiri godine nepobjedivi pokazali su još jednom Gusari iz Komina, a dostojna takmaca imali su u Žrnovskim galijotima s Korčule koji su vodili veći dio utrke i na karaju stigli drugi te pokazali da njihovo treće mjesto na Maratonu nije slučajno. Treća u Neumu bila je posada Sveti Roko iz Podrujnice.
    Osim medalja i pehara najboljima su uručene i nagrade. Kominjani su nagrađeni i sa 3000 KM, Korčulani sa četiri janjca, a Podrujničani s pršutom.
    Evo i popisa posada s Regate: Gusari Komin, Žrnovski galijoti, Opuzen, Neum, Čeljevo, Troja Gabela, Donjani donji, Gospa Karmelska, Sveti Roko Podrujnica, Gusarice Metković, Veterani IV. gbr. i Domagojevi gusari.
    Na Regati su sudjelovali i aktivisti Građanske inicijative Spasimo dolinu Neretve koji su na plaži u Kleku razvili svoj poznati transparent. Taj put bez incidenta.
Foto: www.maraton-ladja.hr