vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Dvije strane prizme

Metković, 31.5.2012. - Slika prva: Predsjednik Ivo Josipović je na unutarstranačkim izborima pobijedio Ljubu Jurčića s rezultatom 65% na prema 35%. U prvome krugu predsjedničkih izbora dobio je 32,42% glasova, a Milan Bandić 14,83%. U drugome je krugu Josipović izabran za hrvatskoga predsjednika mišljenjem 60,26% hrvatskih građana koji su izašli na izbore. Pobjedničkih 60,26% treba staviti u kontekst 50,13%, koliko je građana izašlo na izbore.
   Slika druga: Premijer Zoran Milanović je na parlamentarnim izborima 2011. u okviru Kukuriku koalicije dobio potporu 45,65% glasača. Na izbore je izašlo 66,57% građana.
   Obje su slike odraz demokracije i nitko živ ne osporava ni Josipovićev ni Milanovićev legitimitet, bez obzira što pučkoškolska matematika tipa 0,45 x 0,66 bitno umanjuje izborene rezultate
   Slika treća: Devedeset posto građana je protiv nečega. Jednostavno ne žele to u svojoj sredini, bez obzira na civilizacijske dosege i domete. Ajde, neka je odnos 80:20, ali to je apsolutnih 80%. E, tu padaju sve demokratske norme i pravo građana da misle svojom glavom jer su zatucani, neobrazovani, natražni… Jedino su pametni kada izađu na državne izbore. U ovakvim situacijama to ne vrijedi jer ima drugih koji misle umjesto njih, nije demokracija uvijek i za svakoga.
   Ovime samo ukazujem na to kako manjina može terorizirati većinu i ne samo u pitanju loma svjetlosti. A, da živimo jedni pokraj drugih bez suvišnih pitanja, barem kada se to odnosi na naš privatan život?
Ivica Puljan